TRAŽE OSTAVKU

Protuvladini prosvjednici okupili se ispred Netanyahuovog doma: ‘Napušteni smo - izbori sad!‘

Mnogi u gomili, koja se brojala u tisućama, vikali su preko megafona, mahali zastavama i bubnjali dok su policajci stajali uz barikade

Prosvjednici u Jeruzalemu

 Mostafa Alkharouf/Anadolu Via Afp

Protuvladini prosvjednici okupili su se u Jeruzalemu u četvrtak ispred doma izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, zapalivši lomaču na ulici i pozivajući na njegovu ostavku.

"Napušteni smo - izbori sad!", pisalo je na jednom transparentu. Prosvjednici su vikali preko megafona, mahali zastavama i bubnjali dok su policajci stajali uz barikade.

image

Prosvjednici u Jeruzalemu

Mostafa Alkharouf/Anadolu Via Afp

Takvi prosvjedi postali su učestaliji kako se rat Izraela protiv Hamasa nastavio u Gazi i kako prijeti eskalacija sukoba s libanonskim Hezbolahom, iako prosvjedi nisu dosegli svoj vrhunac kao prije godinu dana, kad je Netanyahuova vlada probala unijeti izmjene izraelskog pravosudnog sustava.

Mnogi u gomili, koja se brojala u tisućama, uzvikivali su svoju podršku postizanju sporazuma kojim bi se oslobodilo oko 120 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi.

Kako se sunce počelo spuštati, prosvjednici su blokirali promet i zapalili veliku lomaču u središnjoj ulici Jeruzalema. No nije bilo izvješća o većim neredima i policija nije upotrijebila vodene topove za kontrolu gomile, kao što su to činili tijekom turbulentnijih prosvjeda.

Prosvjedi još nisu promijenili političku klimu, a Netanyahu još uvijek kontrolira stabilnu većinu u parlamentu.

image

Prosvjednici u Jeruzalemu

Mostafa Alkharouf/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:13