RIBARI VS. NAFTNI DIV

Protiv BP-ja 300 tužbi, a čeka ga još tisuće novih

Basnoslovne svote: Za isplatu odšteta BP-u možda neće biti dovoljno ni predviđenih 20 mlrd. dolara
 AP

NEW ORLEANS - Pažnja, koja se zbog istjecanja nafte mjesecima posvećivala “podivljaloj bušotini” u Meksičkom zaljevu, ovog je tjedna preusmjerena u sudnicu u New Orleansu u Louisiani, odnosno na suca Carla Barbiera. On bi u pretprocesnim postupcima trebao odrediti mjerila prema kojima će se presuđivati u 77 sudskih tužbi u vezi s eksplozijom platforme Deepwater Horizon te u još najmanje 200 vezanih tužbi.

Taj je posao prebačen na sud u New Orleansu odlukom sedmeročlane sudske komisije koja se bavi ispitivanjem toga mogu li se tužbe iz različitih okruga “grupirati”, odnosno mogu li se slične ili istovjetne tužbe iz različitih okruga prebaciti na jedno mjesto kako bi se utvrdilo zajedničko činjeničko stanje, koje će se poslije primjenjivati na sve slučajeve.

‘Superparnica’

Nakon što Barbier utvrdi činjenice u, kako se pokazuje, jednom od najvećih pravnih postupaka u američkoj povijesti, individualne tužbe vlasnika hotela, obitelji radnika poginulih u eksploziji, ribara i ostalih bit će vraćene u okruge gdje su uložene.

Tužbe BP-jevih investitora, koji tvrtku tuže zbog gubitaka, obrađivat će na sudu u Houstonu. Grupiranje tužbi u New Orleansu moglo bi, tvrde stručnjaci, rezultirati “superparnicom”, kao u slučaju Exxon Valdeza, kojem je na kraju presuđeno da mora platiti pet milijardi dolara odštete.

Veliki ulozi

No, ulozi su za BP, koji je zabilježio kvartalni gubitak od 17 milijardi i prodaje imovinu vrijednu 30 milijardi dolara, mnogo veći. Procjenjuje se da je u Meksički zaljev iscurilo četiri milijuna barela nafte i da je ta naftna mrlja bila čak 16 puta veća od one u slučaju Exxona. BP je zasad za čišćenje naftne mrlje i odštete stavio na stranu 32,2 milijarde dolara. Od tih je sredstava 20 milijardi predviđeno za isplatu odšteta, no neki tvrde da je taj iznos već sad premašen.

Naime, dosad je uloženo 300-tinjak tužbi. No, odvjetnik Brent Coon, koji zastupa stotine oštećenih, tvrdi da je to tek prvi val. Tisuće ljudi angažirale su odvjetnike, dodaje, ali još nisu uložile tužbu.

- Većina slučajeva još nije ni ušla u sudski sustav - ističe.

Dok se to ne dogodi, BP-ju ostaje pričekati što će odlučiti Barbier, za kojeg su bezuspješno tražili izuzeće tvrdeći da posjeduje obveznice upletenih tvrtki (prije njega se čak šest sudaca spasilo posla zbog sukoba interesa). Neki ističu da Barbier ipak i nije tako loš izbor za BP. Navodno baš nije išao na ruku žrtvama nakon Katrine 2005. godine.

Vodič kroz istrage: Naftna tvrtka objekt je ispitivanja brojnih povjerenstava

Tko sve istražuje BP?

Ministarstvo pravosuđa SAD-a

Najozbiljnija kriminalistička istraga kojom se utvrđuje moguće kršenje zakona o zaštiti okoliša.

Kongresni odbori

Ispitivanje okolnosti pred kongresnim odborima. Ne predstavlja financijsku prijetnju, ali tvrtku izlaže političkom pritisku.

Obamina komisija

Obama je naredio komisiji da ispita uzroke izlijevanja i istraži pitanja prakse naftne industrije.

Komisija za vrijednosne papire

Komisija se bavi ispitivanjem trgovanja BP-jevim dionicama nakon izlijevanja nafte i je li tvrtka davala ispravne informacije dioničarima.

Odbor za kemijsku sigurnost

Istražuje industrijske nesreće i preporučuje promjene, usredotočit će se na događaje koji su prethodili incidentu.

Obalna straža

Obalna straža i Odjel za upravljanje morem proučavaju razloge zbog kojih se nesreća dogodila.

Američki građani

BP se suočava s 300-tinjak sudskih tužbi, a tereti ga se za gubitak prihoda ribara i ekološku štetu.

Interna istraga

BP ima vlastitu istragu koju vodi Mark Bly, šef sigurnosti u BP-ju.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:22