LIBIJA U KAOSU

Prosvjednici drže kontrolu nad naftnim izvorima, a akcije dogovarali putem libijske Iskrice

Navodno ni vođa pokreta otpora Mahmoudi više nema toliku kontrolu nad situacijom i potpuno je neizvjesno što će se dalje događati, posebno jer je Al-Qaida stala protiv Gadafija i ponudila pomoć
In this photo released by China's Xinhua News Agency, a man holding an automatic machine gun poses in front of a tank in the east Libyan city of Albayda Thursday, Feb. 24, 2011. (AP Photo/Xinhua, Nasser Nouri) NO SALES
 AP / Xinhua News Agency

Prosvjedi u Libiji nastavljeni su jednakim intenzitetom, ali prosvjednici preuzimaju sve više kontrole pa su tako u Tripoliju lako svladali snage odane diktatoru Moameru Gadafiju . Prema službenim informacijama poginulo je stotinu ljudi, a pojavile su se i snimke mrtvih.

Švicarska je zbog svih tih događaja Gadafiju zamrznula svu imovinu koju posjeduje u toj zemlji, a pojavile su se i vijesti kako je libijski lider ubijen. No Sjedinjene Američke Države tvrde kako nema razloga vjerovati tim informacijama, a predsjednik Obama otišao je na razgovor s francuskim predsjednikom Sarkozyjem kako bi dogovorili način na koji prekinuti nasilje u Libiji.

Ipak, bile istinite ili ne glasine o diktatorove smrti, smanjile su cijenu barela nafte sa 120 na 97 dolara. Uz to, prosvjednici su zauzeli izvore nafte i čuvaju ih od Gadafijevih snaga koje oh pokušavaju uništiti i tako baciti zemlju u dodatni kaos.

A kad već te metode ne uspjevaju, zato uspjevaju one mnogo gore. Vojska ulazi u bolnice i ubija ranjenike , što je jedan od najgorih oblika ratnog zločina koji se može počiniti. Takav čin povlači dodatna nasilja i osvete su također brutalne.

Možda je ta brutalnost i natjerala Gadafijeva sina Saida al-Araba Gadafija da prebjegne pobunjenicima. Barem tako tvrdi iranska Press TV. Raznih glasina se može čuti u Libiji, a variraju iz minute u minutu.

Navodno ni vođa pokreta otpora Mahmoudi više nema toliku kontrolu nad situacijom i potpuno je neizvjesno što će se dalje događati, posebno jer je Al-Qaida stala protiv Gadafija i ponudila pomoć, a to znači i da će tražiti nešto zauzvrat, ponajprije da zemljom vladaju radikalne islamističke frakcije.

Sve te crne vijesti nose i jednu zanimljivu, i barem potvrđenu kao istinitu. Povezana je s vođom pokreta Mahmoudijem. Naime, kako bi dogovorio akcije koristio je stranice za pronalaženje samaca, nešto poput Iskrice u Hrvatskoj.

- Neka di dan bude pun jasmina - bila je rečenica kojom je pokrenuta Revolucija jasmina koja je zahvatila regiju.

Kada bi netko napisao da želi ljubav zapravo je tražio slobodu. Ubrzo mu se tim putem pridružilo skoro 200 tisuća istomišljenika. Domišljat način za kontrolu i reguliranje prosvjeda u zemlji gdje je internet bio nadziran i kontroliran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:03