PREDSJEDNIK IZNAD ZAKONA

PROSVJEDI U KAIRU Tisuće Egipćana traži odlazak predsjednika Mursija!

 AP Photo/Khalil Hamra

KAIRO - Tisuće Egipćana prosvjedovalo je u petak protiv predsjednika Mohameda Mursija, nakon što je ustavotvorna skupština predvođena islamistima odobrila nacrt novoga ustava u nastojanju da se okonča kriza nastala zbog proširenih ovlasti islamističkog šefa države.

"Narod želi srušiti režim", odjekivalo je trgom Tahrir, istom onom na kojem je prije dvije godine svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Muabrak.

Mursi je rekao da je uredba, koja je prije osam dana pokrenula prosvjednike koji su Mursija nazivali novim diktatorom, "iznimka" kojoj je cilj ubrzati demokratsku tranziciju.

"Bit će na snazi dok narod ne izglasa ustav", rekao je Mursi državnoj televiziji. "Nema mjesta diktaturi", istaknuo je.

Odgovarajući na pozive oporbe, tisuće ljudi izašlo je na ulice Kaira i Aleksandrije te ostalih gradova na Sueskom kanalu i delti Nila.

Prosvjednici najavljuju da će biti "protiv" novoga ustava na referendumu koji bi se trebao održati sredinom prosinca. Ako ustav bude usvojen, istog trena prestat će važiti predsjednikova uredba.

UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava: 'Predsjednikov ukaz stavlja ga iznad zakona!'

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava upozorila je egipatskog predsjednika Mohameda Mursija da bi ga ukaz kojime širi svoje ovlasti mogao staviti iznad zakona i otvoriti vrata kršenju ljudskih prava, rekao je njen glasnogovornik u petak.

Navi Pillay je Mursiju u utorak poslala pismo u kojem ga poziva da ponovno razmotri ovotjedni ukaz i upozorava da bi "usvajanje ustava u ovim okolnostima moglo dovesti do dubokih podjela", rekao je glasnogovornik Rupert Colville novinarima u UN-u.

Egipatski parlament kojim dominiraju islamisti, međutim, žuri odobriti novi ustav u petak a očekuje se da će ga Mursi ratificirati u subotu, što bi omogućilo da se referendum o ustavu održi sredinom prosinca.

Mursi je rekao da je odredba kojom se onemogućuje sudsko osporavanje njegovih odluka predviđena za izvanredno razdoblje i da za cilj ima ubrzati demokratsku tranziciju.

Pillay je, međutim, u pismu rekla da Egipat treba snažnija jamstva kako bi se spriječilo kršenje obvezujućih načela glavnog sporazuma o ljudskim pravima koji jamči građanska i politička prava a koji je Kairo ratificirao prije 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21