POBUNA NA ULICI

PROSVJEDI U ALBANIJI "Ne sarinu, da kisiku, nećemo Asadovo oružje"

Sirijski predsjednik Asad tvrdi da će ukupni trošak uništenja njegova kemijskog arsenala na koji je pristao u zamjenu za ostanak na vlasti i izbjegavanje američke vojne intervencije
 AFP

Albanci su pobješnjeli kad su doznali da je njihova vlada na američku molbu pristala primiti demontirani arsenal kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada. Premijer Edi Rama bio je obećao narodu da će na takvo što pristati samo ako Albaniji dobro plate, ali izgleda da je pristao bez ičega. Tek je dva mjeseca na vlasti i tvrdi da formalno još nije donesena nikakva odluka o zbrinjavanju kemijskog oružja ali i daje do znanja da on jest za to.

“Naše ‘da’ može biti povezano samo sa sporazumom u kojemu će svima jasno biti dano do znanja da će Albanija iz ovoga izići uzdignute glave, bogatija i čišća nego što je danas” rekao je u srijedu navečer. Albanija se navodi kao zemlja u koju bi se trebalo odvesti sirijsko kemijsko oružje nakon što ga Asadova vojska dopremi u sirijske luke, prema dogovoru koji je sklopila s Rusima, Amerikancima i UN-om. Reutersov izvor tvrdi da su pregovori s Albanijom već u naprednoj fazi i da se još samo dogovaraju tehnički detalji. U petak ističe rok oji je Organizacija za uništenje kemijskog oružja OPCW odredila za predaju plana uništenja. Prema američko-ruskom rasporedu, svo bi oružje do kraja godine trebalo biti otpremljeno iz sirije, osim onoga koje se može uništiti na licu mjesta, a OPCW za to ima vremena od ožujka 2014. OPCW se u petak sastaje u Haagu i tamo će se dogovoriti gdje će se sve uništavati Asadov kemijski arsenal. Albanija je članica NATO-a i stopostotna američka saveznica, ali ne tolika da bi njezini građani šutke prihvatili izglede da im se u zemlju iskrcaju tone sarina i drugih otrova. Albanci prosvjeduju, tvrde da ih Zapad eksploatira jer su siromašan balkanski narod koji ovisi o zapadnoj podršci za članstvo u EU. Prosvjednici su se u četvrtak okupili oko parlamenta s transparentima “Ne sarinu, da kisiku, dajte nam da dišemo” i “Nećemo kemijsko oružje u Albaniji.”

FOTO: UŽAS U SIRIJI Asad namjerno izgladnjuje civile, djeca jedu travu i umiru od žeđi!

Sirijski predsjednik Asad tvrdi da će ukupni trošak uništenja njegova kemijskog arsenala na koji je pristao u zamjenu za ostanak na vlasti i izbjegavanje američke vojne intervencije, biti milijardu doalra. Stručnjaci, pak, tvrde, da je dovoljno nekoliko stotina milijuna, ovisno o tome gdje se i kako oružje uništava.

Albanija je odabrana prvenstveno zato što ima iskustva, 2004. je uz američku pomoć razmontirala svoj kemijski arsenal iz komunističkih vremena, obavili su to iza planine Dajt koja se nadvija nad Tiranom, a imaju i mjesto za unioštenje u Mjekesu, kraj grada Elbasana, tamo su isto prosvjedi.

Parlament je u četvrtak imao burnu raspravu u kojoj su dominirale oporbene političarke, Uzvratio im je premijerov koalicijski partner Ilir Meta: “Razoružajte se vi, pa onda govorite od sirijskom oružju. Sve će se obaviti transparentno, svi bi se trebali smiriti.” Ali informacije o procesu uništenja koje su izišle u javnost izazvale su strah od katastrofe i izazvale uzbunu među aktivistima za zaštitu okoliša. Premijer Rama tvrdi da njegova vlada traži “puna jamstva za albansku javnost i budućnost zemlje” i to je već pomak u odnosu na bespogovorno slušanje Washingtona u prošlosti. Albanija je 2003. spremno ponudila svoj teritorij američkim bombarderima i svoje čuvene betonske bunkere za obuku u sklopu priprema za napad na Irak. Ramin prethodnik Sali Berisha je 2010. pristao na američki zahtjev da primi šest Ujgura oslobođenih iz Guantanama, a ove su godine primili stotine iranskih azilanata iz Iraka. Berisha sada optužuje Ramu da kleči prd Amerikancima i upozorava da bi u zemlji mogli izbiti neredi. “Nudimo vam izbor, ili ćete pristati na referendum ili će trgovi i ulice postati albanski parlament.” prijeti Berisha. Vladaćuji Socijalisti nazivaju Berishu “Asadovim konzulom” i oputužuju da potiče histeriju iz politikantskih interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:23