PRAVEDNI BIJES

Prosvjedi ne prestaju, vjerski vođe u strahu, gore policijske postaje i automobili: ‘Umrijet ćemo, ali i vratiti Iran!‘

Iranci ne prestaju prosvjedovati zbog smrti Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija

Prosvjedi u Iranu

 AFP

Prosvjednici u Teheranu i ostalim iranskim gradovima zapalili su u četvrtak policijske postaje i vozila izražavajući bijes koji ne prestaje zbog djevojke koja je umrla u pritvoru moralne policije, javlja Reuters i dodaje da se prosvjednici ne libe napasti i snage reda.

Iranci ne prestaju prosvjedovati zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o hidžabu. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Vlasti su obećale provesti istragu o njezinoj smrti.

Neredi u dijelovima Irana najveći su ulični sukobi od 2019. Većina prosvjeda odvija se u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje, ali su se proširili i u Teheranu i još 50-ak gradova diljem zemlje.

Policija koristi silu kako bi rastjerala prosvjednike. Humanitarne organizacije navode da je u prosvjedima ubijeno petero ljudi.

Iranske novinske agencije Tasnim i Fars javljaju da su u nemirima prosvjednici do sada ubili četiri pripadnika paravojne provladine skupine Basija - policije za očuvanje ćudoređa.

Prosvjednici na marševima poručuju da će "umrijeti, ali i vratiti Iran".

Aminina smrt je potpalila tinjajući bijes ljudi diljem Islamske Republike zbog ograničavanja osobnih sloboda, uključujući i stroga pravila odijevanja za žene i djevojčice. Golemo nezadovoljstvo dodatno je potaknuto urušavanjem gospodarstva pogođenog sankcijama.

Iranski vjerski vođe strahuju od ponavljanja scenarija iz 2019. kada je u prosvjedima zbog povećanja cijene benzina ubijeno 1500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:48