‘ZAUSTAVIMO GENOCID‘

Prosvjedi diljem Španjolske: ‘Izrael na barbarski način provodi etničko čišćenje‘

Prosvjednici su hodali rema središtu grada uz povike "Izrael, ubojica palestinske djece" i "Ovo nije rat, ovo je genocid".

Prosvjed u Madridu

 Pierre-philippe Marcou/Afp

U stotinjak španjolskih gradova u subotu su održani prosvjedi potpore Palestincima na kojima je zatraženo od međunarodne zajednice da "zaustavi genocid" Izraela nad tim narodom.

Pod parolom "Zaustavimo genocid u Palestini!" u Madridu se okupilo 25.000 prosvjednika, podatak je lokalne policije.

"Prosvjedujem jer se nad Palestincima provodi etničko čišćenje i genocid", rekao je Diarmuid, jedan prosvjednik iz skupine Iraca. "Izrael na barbarski način tjera ljude iz Pojasa Gaze prema Egiptu. Oko dva milijuna ljudi više nema dom za život", dodao je.

Kaže da je s "obzirom na aktualno izraelsko vodstvo budućnost ondje mračna i pesimistična".

Prosvjednici s palestinskim zastavama hodali su od željezničke postaje Atocha prema središtu grada uz povike "Izrael, ubojica palestinske djece" i "Ovo nije rat, ovo je genocid".

U napadima izraelske vojske ubijeno je od listopada više od 24.000 palestinskih civila, a oko 900 je nestalih pod ruševinama, rekla je specijalna UN-ova povjerenica za ljudska prava Francesca Albanese koja boravi u posjetu Madridu. Dodala je da u Pojasu Gaze nema novinara, te da je u izraelskim napadima ubijeno više od 100 novinara i preko 130 zaposlenika UN-a.

"To je dokumentirani genocid. Više od 70 posto ubijenih su žene i djeca", rekla je na španjolskoj televiziji. Više od 62.000 palestinskih civila je ranjeno, prema podacima UN-a.

image
Pierre-philippe Marcou/Afp
image
Pierre-philippe Marcou/Afp

Albanese je rekla da europske vlade ne slušaju što im njihovi stanovnici s ulica i trgova poručuju, nego prešutno sudjeluju u genocidu podržavajući izraelsku vladu.

Prosvjednici su izašli i na ulice brojnih drugih gradova poput Toleda, Viga i Girone gdje su zatražili uvođenje sankcija Izraelu i bojkotiranje njihovih proizvoda.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova 27 država Europske unije kako bi razgovarali o rješenju sukoba, ali zbog podjele između vlada solidarnih s Palestincima, poput Španjolske, i onih koji podržavaju vladu Izraela, poput Njemačke, ne očekuje se usuglašenje stavova.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je u petak na španjolskom radiju da će on predložiti priznanje neovisnosti Palestine bez obzira što se Izrael tome protivi.

image
Pierre-philippe Marcou/Afp
image
Pierre-philippe Marcou/Afp

Prosvjednici u Madridu optužili su i SAD "za pomaganje Izraelu u genocidu". Na jednom od transparenata pisalo je "Bidenu, ubojico!".

Izrealska veleposlanica u Madridu je u srijedu u intervjuu za novine El Mundo rekla da će njena vlada nastaviti s vojnom operacijom dodavši da je "val antisemitizma zahvatio Španjolsku i Europu". Odbacila je razgovarati o rješenju o uspostavi dviju međunarodno priznatih država, Palestine i Izraela, a što je rješenje koje je ovaj mjesec javno predložio i španjolski kralj Felipe VI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:34