POGLEDAJTE VIDEO

Prosvjede su digli na neviđenu razinu: Iznijeli cementne blokove i zazidali autocestu! ‘Obećajemo vam ovo...‘

Više od 8000 prosvjednika je u južnoj Francuskoj izrazilo nezadovoljstvo u blizini sela Saix

Blokada francuske autoceste A69

 Jc Milhet/Hans Lucas Via Afp

U zadnjih nekoliko dana prosvjednici u Francuskoj izražavali su svoje nezadovoljstvo mirovinskom reformom glasnim lupanjem loncima. Francuskog predsjednika gađali su jajima i krumpirom prilikom posjeta jugu Francuske.

Jučer je prosvjed dosegnuo novu razinu. Prosvjednici su postavili blokadu na autocesti A69 podignuvši zid od pravih cementnih blokova.

Više od 8000 prosvjednika je u južnoj Francuskoj izrazilo nezadovoljstvo u blizini sela Saix u subotu protiv izgradnje nove autoceste.

Prvo su ljudi oformili zid, a onda su ga podigli od pravih cementnih blokova, obećavajući da će braniti zemlju lokalnih seljaka i biološku raznolikost u regiji.

Prema tvrdnjama lokalnih vlasti, bilo je 4.500 prosvjednika.

Marširali su trasom predložene autoceste, koja bi prema projektu povezivala gradove Touluyse i Castres, noseći plakate na kojima je pisalo ‘Manje energije, manje automobila i manje asfalta‘.

Zastupnica Zelenih Sandrine Rousseau, koja je bila na jučerašnjem prosvjedu na Dan planeta Zemlje, rekla je novinarima kako projekt reflektira razmišljanje od prije 30 i više godina, kada se izgadnja novih prometnica smatrala najpametnijim ulaganjem u infrastrukturu.

- U kontekstu klimatske krize stvarno nema potrebe za još jednom autocestom, rekla je Rousseau.

image

Prosvjedi na autocesti A69

Lionel Bonaventure/Afp
image

Prosvjedi na autocesti A69

Jc Milhet/Hans Lucas Via Afp
image

Izgradnja autoceste A69

Jc Milhet/Hans Lucas Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:46