DETALJI NENADANE RAZMJENE

Prošli su užase ruskog zarobljeništva, ali heroji Azovstala ne odustaju: ‘Želimo natrag na frontu‘

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, među kojima su bile i dvije trudnice

Razmjena zarobljenika

 Afp/

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom na to da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

image

Vjekoslav Prebeg u Rijadu

-/Afp

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se razmjena, uz posredništvo Turske i Saudijske Arabije, pripremala dulje vrijeme. Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja.

Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.

"Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovo vidjeti svoje voljene", rekao je Zelenskij.

image

Oslobođeni borci Azova

Stringer/Afp
image

Denis Prokopenko (u sredini) i Denis Monastirski (desno)

Stringer/Afp

Zelenski je otkrio da je među oslobođenim zarobljenicima i osam boraca ozlijeđenih u eksploziji u zatvoru Olenivka, kada su poginuli deseci ukrajinskih zatvorenika.

Istaknuti bivši zapovjednik Azova Andrij Biletski izjavio je da je razgovarao s trojicom oslobođenih zarobljenika te poručio da su dobroga raspoloženja i da čak razmišljaju da se ponovno vrate na bojišnicu.

- To je još jedan znak da su borci Azova napravljeni od čelika, poručio je.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka netom oslobođenih boraca koji su ljubili tlo sretni zbog oslobađanja.

- Stigli smo kući, govorili su ukrajinski borci.

Zelenski je zahvalio turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinskih zapovjednika ostati u Ukrajini sve do završetka rata.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade. Iz ruskog zarobljeništva oslobođena je i Katerina ‘Ptaška‘ Poliščuk koja je bila bolničarka u Azovstalu, u Mariupolju.

- Slava Ukrajini. Svi smo dobroga zdravlja. Hvala vama i cijelom zapovjedništvu na svemu što ste učinili za nas, rekao je Prokopenko obraćajući se Zelenskom.

Zelenski im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Među oslobođenim zarobljenicima je nekoliko žena, od kojih su dvije trudnice. Među njima je i Marijana Mamonova, koja je sada trudna osam mjeseci. Objavljena je i njezina navodna snimka nakon oslobađanja.

Saudijska Arabija je posredovala u oslobađanju stranih boraca koji su prebačeni u Rijad. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Među stranicama su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

Petorica Britanaca, među kojima su Aiden Aslin, John Harding i Shaun Pinner, već su na letu za Veliku Britaniju.

Aslin i Pinner zahvalili su se onima koji su pridonijeli njihovu oslobađanju.

- Napustili smo zonu opasnosti i uskoro ćemo biti s našim obiteljima, poručio je Aslin.

image

Shaun Pinner u Rijadu

-/Afp
image

Marokanac Brahim Saadum u Rijadu

-/Afp
image

Švedski zarobljenik Mathias Gustafsson

-/Afp
image

Američki zarobljenik Alexander Drueke

-/Afp
image

Medicinsko osoblje asistira nakon razmjene zarobljenika

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:26