NOVA ESKALACIJA

PROPALO PRIMIRJE: UKRAJINA 'Krećemo u napad!' RUSIJA 'Kijev koristi kemijsko oružje!'

Nakon što su proruski separatisti optužili ukrajinsku vojsku za uporabu kemijskog oružja oglasila se i Rusija koja zahtijeva istragu. Separatisti tvrde da su ukrajinske specijalne postrojbe u napadima kod grada Slavjanska koristile klor jer su ondašnji stanovnici pokazivali trovanje baš tim sredstvom.

Zbog tih optužbi, koje dolaze samo par tjedana nakon onih o korištenju fosfornih bombi prilikom napada na sela u jugoistočnom dijelu zemlje, ruska diplomacija se digla na noge te zahtijeva hitnu istragu.

- Ovo je strašno. Ovaj slučaj se mora istražiti - rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin.

Njemu se pridružio i veleposlanik u NIzozemskoj Roman Kolodkin, koji je rekao da bi se prigovor mogao podnijeti Organizaciji za zabranu kemijskog naoružanja s obzirom na tvrdnje da su prokijevske snage koristile kemikalije.

Jedan od separatističkih vođa iz Donjecka Igor Strelkov tvrdi da je bilo nekoliko slučajeva korištenja bojnog otrova. - Trenutno skupljamo uzorke koje ćemo poslije predstaviti kao dokaze - rekao je Strelkov.

Ove optužbe pojavile su se u vrijeme kada su Vladimir Putin i Petro Porošenko dogovorili da će raditi na jačanju primirja koje je nedavno dogovoreno. Njih su dvojica razgovarali na telekonferenciji u koju su bili uključeni i francuski predsjednik Francois Hollande te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Osim jačanja napora na prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, predsjednici su dogovorili i da će raditi na uspostavi učinkovitih graničnih kontrola, objavio je ured francuskog predsjednika. Također, Putin i Porošenko su dogovorili da će poraditi i na oslobađanju talaca i zatvorenika kao i na organizaciji tripartitnih pregovora.

No, u ponedjeljak kasno navečer primirje je isteklo, a Porošenko je izjavio kako ga nema namjeru produljivati. Rekao je da su šanse za postizanje mira propale zbog 'kriminalnih aktivnosti' separatista. 'Napast ćemo, oslobodit ćemo našu zemlju', dodao je.

Na snimci: Ukrajinska vojska je i na udaru zbog optužbi za korištenje fosfora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:05