NESPREMNI

Procurio tajni Vladin dokument koji otkriva da će Brexit bez dogovora u Velikoj Britaniji potencijalno prouzročiti neviđeni kaos i konfuziju

 Henry Nicholls / REUTERS

Povjerljiv dokument sastavljen u kabinetu britanske premijerke Therese May, a koji je The Guardian dobio na uvid, otkriva razmjere utjecaja izlaska Velike Britanije iz Europske unije u slučaju da ne bude postignut dogovor, odnosno da nastupi tzv. tvrdi Brexit. U dokumentu stoji da bi se presudnom mogla pokazati tromjesečna faza odmah nakon Brexita tijekom koje bi cijela operacija planiranja mogla biti preopterećena.

Dokument naziva "UK Government C3 Concept of Operations (CONOPS) for Op YELLOWHAMMER" sadrži organizacijske upute kojima bi se britanska vlada trebala rukovoditi kako bi se suočila s tvrdim Brexitom i u njemu stoji da će ministarstva većinu problema morati sama riješiti. Ako u tome ne uspiju, operacija "Yellowhammer", kodno ime koje ministarstvo financija Velike Britanije koristi za planiranje neočekivanih posljedica izlaska iz EU bez dogovora i rješavanje istih, će propasti.

Prema operaciji "Yellowhammer", 12 područja izloženo je najvećem riziku - promet i veze, ljudi koji prelaze granice, ključna roba koja prelazi granice, usluge sustava zdravstvene njege, energetski sustavi i drugi ključni sustavi, zalihe hrane i vode, briga za državljane Velike Britanije koji žive u Europskoj uniji, provedba zakona, bankarstvo i financije, Sjeverna Irska, rizici povezani s prekomorskim teritorijima poput Gibraltara te nacionalna sigurnost. Uz tih 12, rizici prijete i zakonodavstvu, komunikacijama te podacima.

"Struktura će brzo pasti ako se previše odluka bude prepuštalo najvišim razinama vlade kada bi ih se moglo donijeti na nižim razinama, odnosno interno u svakom ministarstvu", stoji u dokumentu. Uz to, u dokumentu se tvrdi da bi Brexit bez dogovora mogao prouzročiti probleme koje "Yellowhammer" ne može predvidjeti.

Prema spomenutom dokumentu, jedan dan rutinski u britanskoj Vladi koja se suočava s Brexitom bez dogovora počeo bi u 7:00 sati s izvještajima o stanju diljem Ujedinjenog Kraljevstva koji se šalju ministrima i višim dužnosnicima. Nastavio bi se s neprekidnim evaluacijama i sastancima koji bi trajali sve do 5:30 sati idućeg dana. Tim bi se tempom vjerojatno moralo raditi mjesecima. Jedan izvor koji je upoznat s operacijom "Yellowhammer" tvrdi da se faza planiranja intenzivirala, ali da je cijela operacija još uvijek prekaotična te da nema "kormilara".

Vijeće okruga Kent već je provelo ispitivanja kako bi vidjeli hoće li škole, bolnice i mrtvačnice moći raditi usprkos tome što je 10 tisuća kamiona parkirano na ulicama i blizu luka. Ministarstvo obrane postavilo je bunker ispod svoje glavne zgrade kako bi se pripremili za moguću vojnu reakciju na Brexit. Ovi potezi jasno pokazuju da briga oko toga kako će neuredan izlazak iz EU poremetiti funkcioniranje Kraljevstva. Postoji rizik da će doći do nestašica svježe hrane, lijekova i toaletnog papira.

Ured Vlade UK pripremio je upute za ublažavanje tih poteškoća, međutim u njemu piše da državne agencije i ministarstva moraju pretpostaviti da će tijekom dužeg perioda - prema uputama riječ je o najmanje 12 tjedana - raditi bez prestanka. "S nekim poteškoćama nosit ćemo se i do 24 tjedna", stoji u uputama.

Najvažnije odluke o odgovoru na pojedine krizne situacije donosit će pododbor za izlazak iz i pripremu izlaska iz Europske unije koji je osnovan u siječnju ove godine i na čijem je čelu premijer. To će tijelo moći donositi hitne mjere, mobilizirati vojsku i eliminirati propise, a navodno će moći utjecati na zakonski okvir te raspodjeljivati nacionalne resurse kao što su primjerice snage reda i sigurnosti. Uputama Ureda Vlade UK također stoji da ministarstva neće moći njemu "uvaljivati" svoje probleme te će morati osposobiti vlastite operativne centre. Također, sve poduzete inicijative morat će financirati iz postojećih proračuna. Lokalne vlasti i organizacije dobile su direktivu da određene probleme imaju prijaviti najvišim instancama vlasti. Ti problemi uključuju tenzije u zajednicama, zločine iz mržnje, panične kupovine te prosvjede i demonstracije svih vrsta.

Ministarstvo zdravstva svim je klinikama i bolnicama u Engleskoj i Walesu poslalo upitnik sa 60 pitanja koji moraju svaki dan popunjavati i slati višim dužnosnicima. Ovo su neka od pitanja na koja će morati odgovoriti:

  • "Molimo potvrdite možete li davati najnužnije usluge do iduće predaje izvještaja o situaciji?"
  • "Jeste li sigurni da možete pružati hitne bolničke usluge pacijentima koji boluju od raka do iduće predaje izvještaja o situaciji?"
  • "Planira li vaša organizacija prekinuti ijednu uslugu do iduće predaje izvještaja o situaciji?"

Izvori za The Guardian kažu da su ovi planovi ustanovljeni prekasno.

S obzirom na to da je vremena za postizanje dogovora oko Brexita sve manje, postoji bojazan da lokalna vlast nije obaviještena o tome koji će problemi imati prioritet pri rješavanju. Glasnogovornik iz Vlade rekao je da se Vlada priprema za sve situacije te da su za ophođenje tijekom Brexita odvojili dodatne resurse i potporu. "Za pomoć lokalnoj vlasti predvidjeli smo 58 milijuna funti", rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 11:52