PISMO SAVEZNICIMA

Procurio sadržaj tajnog dokumenta iz Kijeva: ‘Predlažemo raketne udare na tri države‘

Ukrajina tvrdi da iranske bespilotne letjelice koje koristi Rusija sadrže razne europske komponente

Kijev napadnut dronovima kamikazama

 Afp/

Iranski dronovi ‘kamikaze‘ korišteni u posljednjim napadima na ukrajinske gradove prepuni su europskih komponenti, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima i u kojem poziva na napade projektilima dugog dometa na proizvodna mjesta u Rusiji, Iranu i Siriji.

U tom podnesku od 47 stranica koji je ukrajinska vlada dostavila vladama skupine zemalja G7 u kolovozu, tvrdi se da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 napada na ukrajinske bespilotnim letjelicama (UAV) koje su u sebi imale zapadnjačku tehnologiju. Prema dokumentu u čiji je posjed došao britanski The Guardian i koji svoju priču predstavlja kao ekskluzivu, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne tvrtke pronađene su u dronu Shahed-131 i 57 u modelu Shahed-136, koji ima domet od 2000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 km/h.

Pet europskih tvrtki, uključujući poljsku podružnicu britanske multinacionalne kompanije, navedene su kao izvorni proizvođači identificiranih komponenti. "Među proizvođačima su tvrtke sa sjedištem u zemljama koalicije koje su uvele sankcije: Sjedinjenim Državama, Švicarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj", tvrdi se u dokumentu.

‘Iranci su se prilagodili‘

Kako se navodi, Iran je već diverzificirao svoju proizvodnju putem sirijske tvornice koja isporučuje komponente u rusku luku Novorosijsk, no proizvodnja bespilotnih letjelica seli se i u samu Rusiju, u središnju tatarsku regiju Alabuga, iako je Teheran taj koji nastavlja isporučivati komponente. Također se navodi da se iranska vlada pokušava "ograditi od opskrbe ruskim oružjem" i da se "ne može se nositi s ruskom potražnjom i intenzitetom upotrebe u Ukrajini".

Među prijedlozima za akciju ukrajinskih zapadnih saveznika - na što oni vjerojatno ne bi pristali - su "raketni udari na proizvodna postrojenja ovih bespilotnih letjelica u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mjesto u Ruskoj federaciji". "Gore navedeno mogu izvesti ukrajinske obrambene snage ako partneri osiguraju potrebna sredstva uništenja", stoji dalje u dokumentu.

image

Iranski Dron Shahed

Sergei Supinsky/Afp

U dokumentu nema sugestija da su zapadne tvrtke čiji su dijelovi pronađeni počinile bilo kakve prekršaje. "Iranska proizvodnja bespilotnih letjelica se prilagodila i uglavnom koristi dostupne komercijalne komponente, kojih je opskrba slabo ili uopće nije kontrolirana", stoji dalje. Prema ukrajinskom izvješću, carinski podaci pokazuju da je "gotovo sav uvoz u Iran išao iz Turske, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Vijetnama i Kostarike".

Bart Groothuis, zastupnik u Europskom parlamentu i član pododbora za obranu i sigurnost Europskog parlamenta, rekao je kako nije bilo dovoljno koordinacije među obavještajnim službama EU-a da se uhvate u koštac sa zlouporabom zapadnih komponenti. "Mislim da mnoge europske obavještajne agencije čak i ne razmišljaju o sankcijama", rekao je on.

Širok raspon komponenti koje su proizvele zapadne tvrtke pronađen je u oborenim modelima bespilotnih letjelica, navodi se podnesku upućenom skupini zemalja G7, koju čine Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Japan, Italija i Kanada, a pridružuje im se i Europska unija.

Tvrtke se ograđuju

Pumpa za gorivo proizvedena u Poljskoj od strane njemačke tvrtke Ti Automotive Gmbh, čija je britanska multinacionalna kompanija TI Fluid Systems matična tvrtka, otkrivena je u Shahed-136, kao i mikrokontroler s ugrađenom ‘flash memorijom‘ i niskonaponski regulator napona s inhibitorom švicarske tvrtke STMicroelectronics, navodi se u dokumentu.

U Shahed-136 također je otkriven mikročip međuspremnika mrežnog pokretača i tranzistora koji je napravio International Rectifier, podružnica njemačke tvrtke Infineon Technologies AG.

TI Fluid Systems, kako navodi Guardian, nije odgovorio na zahtjev za komentar, a njihova oprema je slobodno dostupna za kupnju kod trgovaca diljem Europe. Tvrtka je ranije poručila da ne provodi prodaju u Iranu.

image

Iranski Dron Shahed

Yasuyoshi Chiba/Afp

"Radimo s više od 200.000 kupaca i tisućama partnera diljem svijeta. Ne odobravamo niti dozvoljavamo korištenje naših proizvoda izvan njihove namjene", rekao je, pak, glasnogovornik STMicroelectronicsa. "Imamo sveobuhvatan program usklađivanja globalne trgovine putem kojeg se pridržavamo svih međunarodnih trgovinskih pravila i propisa. Imamo interni program usklađenosti kontrole izvoza koji uključuje obuku i postupke za osiguranje usklađenosti s raznim propisima kontrole izvoza. Kao dio tog programa, našim prodajnim kanalima dajemo smjernice kako bismo osigurali da svaka strana u našem opskrbnom lancu razumije svoju odgovornost u pridržavanju primjenjivih zakona i propisa", dodao je.

Glasnogovornik Infineona kaže da nisu prodavali komponente Iranu i da su likvidirali svoje poslove u Rusiji u ožujku prošle godine. "Općenito, usklađenost s važećim zakonima je od najveće važnosti za Infineon, a mi smo uspostavili snažne politike i procese za usklađivanje s tim zakonima. Upućujemo naše kupce, uključujući distributere, da provode samo ustaljene prodaje u skladu s primjenjivim pravilima. Dokazano je da je teško kontrolirati prodaju tijekom cijelog vijeka trajanja proizvoda. Ipak, poduzeli smo opsežne mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo osigurali poštivanje sankcija protiv Rusije s ciljem ne samo poštivanja slova već i duha sankcija", kaže on.

‘Ne toleriramo to‘

U modelu Shahed-131, ukrajinski stručnjaci identificirali su 14-kanalni, prilagodljivi integrirani sklop za upravljanje napajanjem i mikroprocesor nizozemske tvrtke NXP Semiconductor te tranzistor snage i mikročip tvrtke International Rectifier.

Pronađen je i 32-bitni mikrokontroler, 32-bitni procesor, mikrokontroler s ugrađenom ‘flash memorijom‘ i niskonaponskim regulatorom napona s inhibitorom tvrtke STMicroelectronics te GPS čip švicarske tvrtke U-blox.

image

Shahed-136

Sobhan Farajvan/Zuma Press/Profimedia/Sobhan Farajvan/zuma Press/profimedia

"U-blox oštro osuđuje invaziju na Ukrajinu od strane Rusije. Odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. U-blox je zaustavio svu prodaju u Rusiji, Bjelorusiji i teritorijima okupiranim od strane ruske vojske u Ukrajini, bez obzira na namjeru. Nedavno je U-blox također odlučio da neće trgovati u članicama Euroazijske ekonomske unije (zona slobodne trgovine s Rusijom). Od 2002. U-blox ima strogu politiku tvrtke da se njegovi proizvodi ne smiju koristiti u oružju ili sustavima oružja - uključujući sustave za identifikaciju ciljeva", rekao je glasnogovornik U-bloxa.

Glasnogovornica tvrtke NXP Semiconductor kaže da traže nove načine za izbjegavanje zlouporabe svoje tehnologije. "Ne toleriramo korištenje naših proizvoda u ruskom ili iranskom oružju ili za bilo koju drugu primjenu za koju naši proizvodi nisu dizajnirani ili licencirani. I dalje se pridržavamo zakona o kontroli izvoza i sankcijama u zemljama u kojima poslujemo i ne podržavamo nikakvo poslovanje u ili s Rusijom, Bjelorusijom i drugim zemljama pod embargom, uključujući Iran. Naš tim je u stalnom kontaktu s regulatorima diljem svijeta po ovom pitanju, dok istražujemo dodatne mjere za neutraliziranje ilegalnog preusmjeravanja čipova", zaključila je ona.

Analiza promjena ruskih taktika korištenja dronova

Dokument ukrajinske vlade, pod nazivom "Smrti u baražnim napadima: Izvješće o bespilotnim letjelicama Shahed-136/131", pruža najnoviju analizu promjena ruskih taktika korištenja bespilotnih letjelica i proizvodnih planova otkako je prva uporaba bespilotnih letjelica Shahed zabilježena u gradu Kupjansku u regiji Harkiv 13. rujna 2022. godine.

U dokumentu se tvrdi sljedeće:

- Pauza u napadima koja je trajala od 17. studenoga do 7. prosinca "vjerojatno je posljedica prilagodbe dronova dizajniranih za toplu klimu na ukrajinsku zimu", a to "može ukazivati na dodatnu suradnju između Rusije i Irana u proizvodnji i modernizaciji Shahed-136/131".

- Isporuke bespilotnih letjelica Shahed-136/131 iz Irana u Rusiju odvijaju se preko Kaspijskog mora. "Iz Teherana, dronovi se isporučuju u iransku luku Amirabad, odakle se otpremaju u ruski lučki grad Mahačkalu".

- Oznake na elektroničkim komponentama na dronovima korištenim u Ukrajini posljednjih mjeseci uništene su, "vjerojatno uz pomoć lasera", a ruske snage počele su koristiti imena Geranium-1 i Geranium-2 za dronove, što je "vjerojatno dio sporazuma između Irana i Rusije da se prikrije uloga Irana".

- Početkom srpnja u Ukrajini je oboren novi model Shahed-136 s oznakom "Y002", koji je "možda bio sastavljen u novom proizvodnom pogonu u Rusiji". Rečeno je da je uzorak imao drugačiji oblik krila, što "također može ukazivati na proizvodnju na novoj lokaciji".

- Rusija i Iran "već rade na novom motoru za Shahed-136, koji bi trebao osigurati veći brzinu i domet".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:52