PROSRPSKI NAČELNIK

Procurio govor koji je izazvao histeriju u Crnoj Gori: ‘Postupat ćemo s vama kao s Turcima!‘

Ovo nije jedina slična reakcija javnosti zbog njegovih izjava

Marko Kovačević drži govor

 Screenshot X

Predsjednik Općine Nikšić Marko Kovačević, član Nove srpske demokratije, izazvao je brojne reakcije nakon govora na obilježavanju 166. obljetnice bitke na Grahovu, piše Klix.ba.

- Bit ćemo strpljivi. Čekat ćemo otvorenog srca i ruku s pitanjem ‘Jesmo li braća?‘ A ako netko ne želi da budemo braća, ako netko bude više htio ličiti na Turke, onda ćemo prema njima u budućnosti, bogami, i postupati kao prema Turcima, izjavio je Kovačević.

Demokratska partija socijalista Crne Gore oglasila se o, kako kažu, ‘novom sramotnom nastupu predsjednika Općine Nikšić i istaknutog člana NSD-a Marka Kovačevića‘ i istaknuli da Crnogorcima prijeti da će se s njima obračunavati kao s Turcima.

- U govoru mržnje Marka Kovačevića na Grahovcu sublimirana je sva suština velikosrpske politike i sklonost povijesnom revizionizmu. U samo nekoliko minuta njegovog govora obesmišljavaju se višemjesečni napori dužnosnika ove partije da sebe prikažu kao velike pomiritelje, na čijem čelu se nalazi ni manje ni više nego četnički vojvoda Andrija Mandić. Jasno je građanima Crne Gore da je Nova srpska demokratija pomiriteljska baš onoliko koliko je i njihov vođa Dalaj Lama. Ono što slijedi ulaskom NSD-a u Vladu pokazat će pravo lice sadašnje vladajuće većine – izazivanje destabilizacije i bespoštedno sužanjstvo drugim državama i njihovim interesima, poručili su u priopćenju.

Andrija Nikolić, šef Kluba zastupnika Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da kukavičke prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Marka Kovačevića, koje su svojstvene portparolima fašizma, zahtijevaju hitnu reakciju tužiteljstva.

Poručuje da treba utvrditi prijeti li Kovačević ili ponovno ‘namješta sat‘.

- Takva osoba ne zaslužuje biti na čelu antifašističkog Nikšića, kazao je Nikolić.

Nešto kasnije reagirao je pisac i kolumnist Andrej Nikolaidis.

- Ako postoji izravan poziv na nasilje, to je navedena Kovačevićeva izjava. Neka državno tužiteljstvo bude sram kad fašiste poput njega mazi po glavi, smatra Nikolaidis.

Prema njegovim riječima, Kovačevićev poziv na krvoproliće je rezultat njihovog nečinjenja.

- A njihovo nečinjenje je rezultat njihovog straha. Evo ovako. Slušaj me, Kovačeviću. Ja sam Turčin. Živim na adresi Masline bb, 85360 Ulcinj. Bujrum. Ne boj se, ne budi kao četnici na Neretvi. Dođi, poručio je Nikolaidis.

Stigla je i reakcija iz vrha crnogorske vlade, točnije Milojka Spajića koji je osudio ove izjave, piše Klix.

On je istakao da bi svi, a posebno mladi ljudi, trebali biti okrenuti budućnosti i pomirenju.

- Pozivamo nadležne službe da utvrde sve činjenice i okolnosti. Nadamo se da će isprika i objašnjenje ubrzo uslijediti, ali u svakom slučaju ovo je užasna izjava za koju nema opravdanja, poručio je Spajić.

Negirao i genocid u Srebrenici

Ovo nije jedina slična reakcija javnosti zbog njegovih izjava. Tako je prije nekoliko godina Više državno tužiteljstvo u Podgorici podiglo optužni prijedlog protiv Kovačevića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje,

On je negirao genocid u Srebrenici u jednom televizijskom gostovanju, dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju.

On je jednom prilikom držao ispružen srednji prst ruke tokom intoniranje državne himne Crne Gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:22