UVJETI IZ PAKLA

Procurilo mučno špijunsko izvješće: ‘Stalno jedu jednu te istu hranu, u blatu do koljena, a tek kad zapale vatru...‘

Vojnici koji su se nedavno vratili s prve linije svjedočili su o uvjetima na ukrajinskom frontu

Prizori rata u Ukrajini

 Aris Messinis/Afp/Profimedia/Aris Messinis/afp/profimedia

Kako se približava zima, ruski vojnici trpe sve mučnije uvjete na prvoj crti bojišnice u Ukrajini, navodi se u nedjeljnom obavještajnom izvješću britanskog Ministarstva obrane.

Vojnici koji su se nedavno vratili s prve linije svjedočili su kako su tjednima bili "mokri od glave do pete", govoreći na konferenciji o vojnim pitanjima Ogakov Readings u Moskvi u srijedu.

Ruski borci su rekli da su jeli stalno jednu te istu hranu u blatnim uvjetima, a jedan je rekao da nisu mogli skuhati čak ni šalicu čaja jer bi paljenjem vatre riskirali alarm ukrajinskih snaga, prenosi Business Insider.

U izvješću se također navodi da je održavanje pristojnih životnih uvjeta na obrambenim položajima izazov za sve snage, ali dokazi iz podataka otvorenih izvora otkrivaju "općenito vrlo lošu razinu osnovne terenske administracije među ruskim snagama".

U izvješću se navodi da je tome tako vjerojatno zbog nedostatka "motiviranih mlađih zapovjednika" i "promjenjive logističke potpore".

Uvjeti sve teži za obje strane

Kako rusko-ukrajinski rat ulazi u svoju drugu zimu, borbe i dalje bjesne diljem zemlje, a uvjeti nadaleko poznate snježne i ledene zime u Ukrajini vjerojatno će predstavljati izazov za obje strane, posebno kada je u pitanju baratanje oružjem, premještanje snaga i opreme te održavanje dobrih uvjeta za vojnike.

To vjerojatno znači da će topništvo ostati ključno oružje u sukobu, budući da će statične snage i pust krajolik otežati snagama obje strane da se sakriju, rekao je za agenciju Reuters pukovnik Oleksandar Popov, zapovjednik topništva.

"Jedno je juriti 300 metara do neprijateljskog položaja u lipnju, a sasvim drugo kad si do koljena u blatu, u toploj odjeći, zaštitnoj opremi, ruksaku s rezervnom odjećom", dodao je on.

Vrhovni ukrajinski general Valerij Zalužni napisao je nedavno za The Economist da se rat približava mrtvoj točki i pat poziciji, odnosno rovovskom ratu, što je procjena koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio.

Ukrajinska protuofenziva do sada nije uspjela postići značajnije rezultate, a Rusija nastavlja s pokušajima probijanja kod istočnog ukrajinskog grada Avdiivke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:49