VODEĆI AMERIČKI EPIDEMIOLOG

Procurili Faucijevi mailovi: Ljude je zanimalo cenzurira li ga Trump, pisao mu je i Zuckerberg

Neki američki mediji dobili su više od 3000 stranica privatnih e-mailova Anthonyja Faucija od siječnja do lipnja 2020. godine
Anthony Fauci, Donald Trump i Mike Pence
 Roberto Schmidt/AFP

Još na početku pandemije koronavirusa američki šef za borbu protiv zaraznih bolesti dr. Anthony Fauci izražavao je sumnju da je virus možda procurio iz laboratorija u Wuhanu, otkrivaju njegovi e-mailovi. Na osnovi Zakona o slobodi informacija, Washington Post, CNN i BuzzFeed News dobili su više od 3000 stranica privatnih e-mailova Anthonyja Faucija (80) od siječnja do lipnja 2020. godine.

Američke tajne službe ovih su dana ponovno podgrijale tezu da je virus možda iscurio iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, iako priznaju da za to još nemaju dokaza. U jednom od mailova u siječnju 2020., koji je Fauci dobio od direktora najvećeg biomedicinskog instituta u SAD-u, navodi se da "neobične osobine" virusa mogu ukazivati na to da je virus "projektiran". U svibnju je Fauci izjavio kako nije uvjeren da je virus nastao prirodno, podržavajući nastavak istrage.

U prvim mjesecima američke su vlasti, kao i vlade ostalih zemalja, glavinjale oko preporuka oko nošenja maski: treba li ih nositi ili ne? U veljači 2020., u prepisci s bivšim američkim ministrom zdravstva, dr. Fauci je naveo da su maske više za to da spriječe zaražene ljude da infekciju šire drugima, nego za zaštitu nezaraženih ljudi od zaraze. Dodao je da maske kupljene u trgovini zapravo nisu učinkovite u zadržavanju virusa koji je dovoljno malen da prođe kroz materijal.

BBC prenosi da među mailovima ima onih koje su pisale poznate osobe: na primjer, šef Facebooka Mark Zuckerberg pozvao je Faucija da sudjeluje u razgovoru s korisnicima Facebooka i odgovara na njihova pitanja o pandemiji.

image
Anthony Fauci
Susan Walsh/POOL/AFP

Objavljene elektronske poruke otkrivaju da je Fauci često bio u prilici demantirati da ga je predsjednik Donald Trump cenzurirao.

"Zapravo uopće nisam imao brnjicu", napisao je u jednom odgovoru u veljači 2020. godine. U jednom je trenutku postao iznimno popularan. Jedan mu je kolega poslao poruku da se prodaje krafna s njegovim likom.

"Doista nadrealno", odgovorio je Fauci, "nadam se da će sve ovo uskoro prestati". "Nije nimalo ugodno, to je sigurno". U emisiji "Saturday Night Live" igrao ga je Brad Pitt. Jedan kritičar napisao je da je glumac izgledao upravo kao Fauci: to ga je zabavilo, liječnik je u mailu napisao kolegi da mu je to najbolja stvar te godine.

BBC piše da su Faucijevi e-mailovi slični Rorschachovoj mrlji tinte: svi vide ono što žele vidjeti. Liberalni demokrati ga hvale, republikanac Rand Paul, koji se često sukobljavao s Faucijem u raspravama u Kongresu, istaknuo je da e-mailovi potpuno jasno pokazuju da je Fauci masovni prevarant.

Za Trumpove pristaše Fauci je negativac: oni ističu kako e-mailovi pokazuju da je slao kontradiktorne informacije o virusu i izokretao znanost, potkopavajući predsjednika Trumpa. Konzervativci često odbijaju nositi maske, pozivajući se na to da je Fauci s vremenom mijenjao preporuke.

U veljači 2020. rekao je da putnici ne moraju nositi masku, a poslije je poticao ljude da ih nose. Oni drugi promjenu stavova vide kao Faucijevo hrabro usklađivanje s novim znanstvenim spoznajama, bez obzira na stav predsjednika Trumpa koji se tvrdoglavo protivio maskama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:30