JEZIVO

Procurile sablasne slike neonacističkog derneka u ruskoj vojnoj bazi: ‘Svijet će drhtati! Ustanite za bijelu moć!‘

Iako Russkiy Styag možda nije zabranjen u Rusiji, grupa je kontroverzna i unutar same Rusije zbog svoje ultranacionalističke, bjelačke supremacističke ideologije

Neonacistički bend u ruskoj vojnoj bazi

 /Screenshot Youtube

Neonacistički bend koji pjeva o "bijeloj nadmoći" i "arijevskoj sudbini" snimio je glazbeni spot u ruskoj vojnoj bazi, u kojem se pojavljuju i maskirani vojnici sa radikalno desne huliganske scene. Ovaj incident naglašava otvorene ekstremističke sentimente unutar dijelova ruske vojske, a koji pritom dodatno razotkrivaju licemjerje Kremlja o "denacifikaciji" Ukrajine.

Bend Russkiy Styag, što u prijevodu znači ruski barjak, prošlog je mjeseca objavio video za svoju pjesmu "Mi" na kanalima društvenih medija, uz popratnu izjavu da je isti snimljen uz potporu zapovjednika i boraca "Moskve", jedinice 106. zrakoplovno-desantne divizije.

Spot inače prikazuje pjevača benda okruženog maskiranim vojnicima te posterom neonacističkog simbola crnog sunca istaknutog u pozadini. Pjesma, između ostalog, sadrži tekst: "Mi smo djeca jedne velike zemlje/ Krvna braća, sinovi velike Rusije", a scene spota se isprepliću s onima vojnika koji pucaju iz oružja i izvode manevre u snježnom krajoliku.

Glasnogovornik jedinice, Dmitrij Rumjancev, za VICE je potvrdio da je snimka autentična.

"Bilo je to u sklopu dana otvorenih vrata, svatko je mogao doći i podržati jedinicu", napisao je.

Što se tiče toga je li prikladno biti povezan s ovim bendom, s obzirom na njegovu povezanost s neonacizmom, Rumjancev je poručio da tu ne vidi problem.

"Ne zanima nas s kim povezujete ovaj bend, polazimo od zakonodavstva Ruske Federacije, a grupa nije zabranjena u Rusiji."

Rumjancev je također rekao da ne vidi nikakav problem u tome što javno nosi odjeću neonacističkog benda na društvenim mrežama.

"Rusija je slobodna zemlja, svatko ima pravo nositi što god želi, ako to nije u suprotnosti za zakonima", rekao je Rumjancev, koji je, inače, i istaknuta figura na moskovskoj nogometnoj huliganskoj sceni.

Iako Russkiy Styag možda nije zabranjen u Rusiji, grupa je kontroverzna i unutar same Rusije zbog svoje ultranacionalističke, bjelačke supremacističke ideologije, koja se čak i u Rusiji smatrala dovoljno ekstremističkom da izazove manji skandal kada je, svojedbono, grupa trebala nastupiti na koncertu u Moskovski park 2015.

Mnoge pjesme benda su ultra-nacionalistički, militaristički borbeni pokliči koji se dovode u vezu s ruskim imperijalizmom

Primjerice, neki od stihova idu: “Mi ćemo oživjeti Veliku Rusiju! …Svijet će zadrhtati od ruskog bijesa!” dok su neki drugi otvoreno šovinistički i rasistički.

"Ustanite za bijelu moć u gradu od bijelog kamena! Slava Rusiji! Za bijele dane/ Ruska obitelj je bijeli ponos, bijela čast/Probudi se rodna zemljo!”, samo su neki od morbidnih stihova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:28