TRENUTAK UŽASA

Procurila snimka udara na supermarket u Harkivu iznutra: Prodavači su prodavali, kupci kupovali... Sve je nestalo u trenu!

Broj mrtvih u ruskom napadu na supermarket u Harkivu popeo se na 16

Snimka s nadzorne kamere zabilježila je eksploziju

 Screenshot/X

Raste broj mrtvih u ruskom napadu na supermarket u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu u istoimenoj regiji, gdje su ruske snage ranije ovog mjeseca pokrenule sada djelomično obuzdanu ofenzivu u kojoj su zabilježili značajna napredovanja.

Crna brojka za sada se zaustavila na 16 smrtno stradalih, uključujući i 12-godišnju djevojčicu. "Nažalost već ima 16 mrtvih. Podaci se ažuriraju", izvijestio je Oleh Sinjehubov, načelnik vojne uprave Harkivske oblasti, kako prenosi Ukrainska Pravda.

Policija je izvijestila da će rezultati DNK analize bili ključni za identifikaciju osam građana. Kako izvještava BBC, ozlijeđene su više od 43 osobe, a ruske snage napad na taj sjeverni grad izvele su zastrašujućim kliznim bombama, kako su izjavili dužnosnici.

Nakon eksplozije veliki je požar buknuo u supermarketu Epicentr K na sjevernoj periferiji grada, u kojem su se prodavale kućne potrepštine.

Na snimci unutrašnjosti supermarketa s nadzorne kamere, koju je na X-u objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko, mogu se vidjeti prodavači i kupci u svojim uobičajenim aktivnostima kada odjednom nastaje kataklizma te se snimka prekida.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u supermarketu u trenutku napada bilo možda i 200 osoba.

‘To može samo luđak‘

"Ovaj udar na Harkiv je još jedna manifestacija ruskog ludila... Samo su luđaci poput (ruskog predsjednika Vladimira) Putina sposobni ubijati i terorizirati ljude na ovakav način", rekao je Zelenski.

U drugom napadu u središtu Harkiva kasnije u subotu ozlijeđeno je najmanje osam ljudi.

Snage Kremlja koriste priliku da pojačaju svoju prednost dok Ukrajina čeka da na bojišnicu stignu nove količine zapadnog oružja, nakon što je zastupnički dom američkog Kongresa poslije mjeseci blokade od strane tvrdolinijaških protrumpovskih republikanaca odobrio paket od 50 milijardi dolara pomoći.

Klizne bombe korištene u napadu na supermarket oružje je na koje ukrajinske snage za sada nemaju odgovor. Radi se o ‘glupim‘ bombama od do 150 kilograma bez pogona iz sovjetske ere, kojih Rusi, prema nekim izvještajima, u skladištima imaju na stotine tisuće. Nadograđene su krilcima za produljenje dometa i sustavom satelitske navigacije za navođenje, a ispuštaju se iz aviona. Radi se o jeftinom, a zastrašujuće ubojitom oružju.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je samo u ožujku na ukrajinsko tlo bačeno oko 3000 takvih bombi, a bile su ključne u uništavanju ukrajinskih snaga na tlu tijekom bitke za Avdiivku.

‘Trebamu zapadnu protuzračnu obranu‘

Ovi napadi opet nanovo aktualiziraju jedan od najvećih ukrajinskih problema kada je obrana od ruskog agresora u pitanju, a to je manjak adekvatnih i učinkovitih sustava i projektila protuzračne obrane. Zelenski je po tko zna koji puta ponovio da se Ukrajina mora moći braniti i da joj trebaju sustavi protuzračne obrane zapadnih saveznika.

Stravičan napad na supermarket uslijedio je nakon summita u Italiji, gdje su ministri financija skupine G7 podržali ideju korištenja dobiti od zamrznute ruske imovine za financiranje ratnih napora Ukrajine.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da postoji široka potpora za tu ideju. Prema američkom prijedlogu, G7 i njegovi saveznici koristili bi zamrznutu rusku imovinu u zapadnim bankama kao kolateral za zajam od 50 milijardi dolara Kijevu. O prijedlogu će se nastaviti raspravljati idućeg mjeseca.

Rusija je, pak, zaprijetila odmazdom ukoliko to bude provedeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:23