OPASNI DOKUMENT

Procurila ruska nacionalna strategija: Gomilanje vojske na zapadu zemlje, prijetnje NATO-u i EU

Patrušev je rekao kako na Krimu, ukrajinskom poluotoku koju je Rusija prisvojila 2014. godine, raste ugroza od terorističkih napada
Vladimir Putin
 Sergei Ilyin

Rusija ne isključuje mogućnost vojnog manevra i odgovora ako dođe do prijetnji izvana te njezin suverenitet i teritorijalni integritet bude ugrožen, izjavio je u intervjuu glasilu ruske vlade Rossiskaja gazeta šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, najavljujući novu reviziju Strategije nacionalne sigurnosti.

Takav se ton mogao i pretpostaviti nakon što je prije nekoliko dana Vladimir Putin zaprijetio da će svatko tko pokuša oteti makar i djelić ruskog teritorija "dobiti po zubima".

Istodobno je Patrušev rekao kako na Krimu, ukrajinskom poluotoku koju je Rusija prisvojila 2014. godine, raste ugroza od terorističkih napada zbog djelovanja NATO-a, EU i Ukrajine, a ministar obrane Sergej Šojgu krajem svibnja je najavio osnivanje čak 20 novih vojnih formacija u ruskoj Zapadnoj vojnoj oblasti koja se proteže od granice s Finskom i baltičkim republikama do Ukrajine te obuhvaća i Kalinjingradsku oblast, rusku enklavu između Poljske i Litve na Baltiku. Razlozi su, kako kažu, to što "zapadni kolege ugrožavaju europsku sigurnost", raste broj vojnih vježbi NATO-a usmjerenih prema Rusiji te je povećan broj strateških letova američkih i NATO-ovih zrakoplova uz ruske granice.

Patrušev je ustvrdio da "Rusija ima pravo uzvratiti na neprijateljske poteze drugih država ekonomskim, ali i vojnim (nasilnim) mjerama" te kako ima legitimno pravo donijeti simetrične i asimetrične mjere za onemogućavanje i sprečavanje neprijateljskih i ugrožavajućih poteza drugih država. Naglasio je svrsishodnost u prvom redu ekonomskih mjera, poput sankcija, ali ne isključuje ni mogućnost drastičnih mjera i poteza. Posebnu je pažnju posvetio kibernetičkoj i informatičkoj sigurnosti jer, kako je rekao, "sve se više IT tehnologije koristi protiv Rusije". Izjavio je da raste broj cyber napada i hakiranja ruskih informatičkih sustava te se treba suprotstaviti težnji zapadnih kompanija da jačaju i kontroliraju resurse interneta, a Rusija mora jačati "tehnološku neovisnost".

Nikolaj Patrušev je napomenuo da se moraju suprotstaviti sve većem broju dezinformacija o stanju u Rusiji te istaknuo da će nova strategija posebnu pažnju posvetiti "zaštiti duhovnih i moralnih vrijednosti" te jačati povijesno sjećanje koje je na sve većem udaru krivotvoritelja i revizionizma. Pritom je posebno apostrofirao Ukrajinu u kojoj, kako kaže, "sovjetske vojnike nazivaju okupatorima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:22