TAJNA OPERACIJA

Procurila nova snimka iz države kojom vlada veliki Putinov saveznik, ukrajinski specijalci progone Ruse diljem svijeta

Kyiv Post tvrdi da posjeduje snimku koja prikazuje ukrajinske specijalne snage u borbama u Siriji

Ukrajinski vojnici

 Madeleine Kelly/Zuma Press/Profimedia

Ukrajinske specijalne snage napadaju ruske plaćenike u Siriji, izvijestio je ukrajinski Kyiv Post. Ova informacija objavljena je devet mjeseci nakon što je CNN u svojem izvještaju izvijestio da ukrajinske specijalne snage vjerojatno stoje iza napada dronovima i kopnene operacije protiv ruske plaćeničke skupine u Sudanu, gdje bjesni građanski rat, a Newsweek je kontaktirao ukrajinsku vojno-obavještajnu agenciju (GUR) te ministarstva vanjskih poslova Rusije i Sirije, kao i vladu Sudana za komentar o tvrdnjama medijskih kuća koje tematiziraju mogućnost da su se posljedice invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu proširile daleko izvan granica te zemlje.

U izvješću od ponedjeljka, Kyiv Post navodi da je dobio video snimku od GUR-a nastalu u ožujku, koja prikazuje njihove specijalne snage kako zajedno sa sirijskim pobunjenicima napadaju ruske plaćenike koji se bore uz snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Putinovog saveznika.

Putin je vojno intervenirao u Siriji 2015. godine kako bi podržao Assadov režim i od tada su u zemlji stalno raspoređene ruske vojne snage.

https://youtu.be/qqYNqJ4VnaY?si=shxpp_QI6gQt0W3w

Kyiv Post je podijelio snimku na YouTubeu i navodno su na njoj zabilježeni koordinirani napadi na položaje ruskih plaćenika na Golanskoj visoravni, u kojima su napadane i uništavane kontrolne točke, uporišta i konvoji.

U ukrajinskoj operaciji koristile su se granate na raketni pogon i improvizirani minobacači ‘Tarab‘ za napade na obrambene položaje, objavio je ukrajinski list, dodajući da su vozila napadana nečim što izgleda kao radio ili žicom upravljana improvizirana eksplozivna naprava (IED).

U rujnu 2023. godine u istraživanju CNN-a istaknuta je upravo ukrajinska vojna operacija u Sudanu. Tamo se pobunjenička paravojna skupina Snage za brzu podršku (RSF) bori protiv Sudanskih oružanih snaga (SAF), koje predvodi general Abdel Fattah al-Burhan, u sukobu koji je izazvao tešku humanitarnu krizu.

Citirajući ukrajinski vojni izvor, CNN je naveo kako su ukrajinske specijalne službe "vjerojatno odgovorne" za napade na skupinu RSF, za koju se smatra da prima pomoć od ruske plaćeničke grupe Wagner, čije su se snage borile pod zapovjedništvom sada pokojnog šefa skupine Jevgenija Prigožina u Ukrajini.

Iako nije mogao neovisno potvrditi umiješanost Kijeva, CNN je izvijestio da snimke pokazuju da su napadi bespilotnim letjelicama izvedeni u ‘ukrajinskom stilu‘ - dronovi se obrušavaju na svoje mete u i oko Omdurmana, koji se nalazi na Nilu preko puta glavnog grada Kartuma.

Ono što se čini kao dronovi DJI Magic 3, koji su komercijalno dostupni i naširoko ih koriste ukrajinske snage, sudjelovali su u najmanje osam napada, dok se na upravljaču uređaja vidi tekst na ukrajinskom.

"Ne možemo to niti potvrditi niti demantirati", rekao je tada glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov za CNN, dok je visoki sudanski vojni izvor rekao kako "nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu", kako prenosi Newsweek.

CNN-ov izvještaj nije jedini put da se sumnjalo kako ukrajinske snage djeluju u Sudanu kao dio kampanje Kijeva da udara na ruske interese daleko iza linija bojišnice. U veljači je Jutarnji list pisao da su ukrajinske specijalne snage provele operacije u Sudanu protiv plaćenika grupe Wagner, povezanih s RSF.

Ukrajinski Kyiv Post tada je objavio videozapis u kojem ukrajinski vojnik u Sudanu ispituje ruskog zarobljenika i dvojicu Afrikanaca. Na toj snimci ruski vojnik kaže da je iz "PMC Wagnera" te da je došao u Sudan iz Srednjoafričke Republike, gdje se nalaze borci iz ruske plaćeničke skupine. Ruski vojnik kaže kako na tom području djeluje 100 Wagnerovih boraca te da je u Sudan došao "kako bi srušio lokalnu vladu".

Video je također prikazivao pripadnike specijalne jedinice Timur, dijela GUR-a, kako pretražuju vojno vozilo i uklanjaju iskaznicu Wagnera s tijela jednog vojnika. Lokacija i sadržaj video snimke nisu bili neovisno potvrđeni.

image

Napad na Ruse u Africi

Screenshot X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 23:30