CIJENJENA METODA

Probajte ga riješiti - ovo je liječnički test kojem Biden odbija pristupiti, Trump tvrdi: ‘Prošao sam ga dva puta! Sa 100 %‘

‘Montreal Cognitive Assesment‘ je test kojemu je cilj otkriti znakove demencije ili Parkinsonove bolesti

Primjer MoCA testa

 MoCA

Pritisak na Joe Bidena (81) da odustane od kandidature za drugi mandat na čelu SAD-a sve je jači. Aktualni predsjednik još im uvijek odolijeva i ne misli svoje mjesto prepustiti nikome, ali gafovi koji mu se događaju sve su češći i postavlja se logično pitanje može li on izdržati još jedan četverogodišnji mandat.

On je više puta odbio pristupiti testu ‘Montreal Cognitive Assesment‘ kojemu je cilj otkriti znakove demencije ili Parkinsonove bolesti, za koju mnogi misle da je ima.

Biden je opetovano ponavljao da ‘svaki dan ima taj test‘, čime je želio reći da je posao predsjednika pravi test njegovih mentalnih sposobnosti.

S druge strane, Donald Trump se hvalio da je test polagao dva puta i da ga je oba puta riješio sa 100 posto.

Montreal Cognitive Assesment (MoCA) je 10-minutni test napravljen 1996. koji liječnicima služi za prepoznavanje blage kognitivne disfunkcije koja prethodi demenciji. Ona procjenjuje koncentraciju, pažnju, pamćenje, jezik, računanje, orijentaciju, izvršne funkcije i vizualne vještine.

Test nije ‘procjena medicinske sposobnosti‘ već medicinski alat za provjeru kognicije i namijenjen je da ga provode samo zdravstveni radnici koji su prošli potrebnu obuku i dobili certifikat.

Rezultat iznad 26 smatra se ‘normalnim‘, dok sve niže od toga daje razlog za zabrinutost.

Prosječna ocjena je 27,4. Osobe s blagim kognitivnim oštećenjem postižu prosječnu ocjenu 22,1, dok pacijenti s Alzheimerovom bolešću obično postižu oko 16.

Test je jedna od najcjenjenijih metoda procjene kognitivnog zdravlja u cijelom svijetu, dostupan na više od 100 jezika i dijalekata, te u formatima za testiranje nepismenih pacijenata u drugim kulturnim okruženjima (promjenom određenih referenci).

Ako pacijent nije prošao MoCA ili se sumnja da ima suptilnija oštećenja, preporučuje se niz neuropsiholoških testova od 30 ili 60 minuta ili može biti potrebna uputnica za opsežnije neuropsihološko testiranje.

Ovdje možete vidjeti primjer MoCA testa i što sve na njemu treba riješiti.

image

Primjer MoCA testa

MoCA

Test online možete riješiti OVDJE.

Kako to izgleda

U testu, između ostalog, treba spajati slova i brojeve po redu kako su u abecedi, precrtati neki oblik, nacrtati sat, imenovati životinje na slikama i slično.

Osim toga, treba zapamtiti redoslijed brojeva, čitati slova i udariti rukom u stol na svako čitanje slova ‘A‘, mora se naći i zajednička točka dvama pojmovima, a test orijentacije vrši se tako što osoba mora upisati datum, dan i mjesto polaganja testa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 12:22