NOVA SERIJA DETONACIJA

PRIZORI KATAKLIZME U MILIJUNSKOM GRADU Kineski Tianjin potresaju nove eksplozije, naređena evakuacija

Strahuje se da su na požarištu velika spremišta kemikalija, a najčešće se spominje natrijev cijanid
 Sipa / Xinhua / Yue Yuewei / CROPIX

Kineski grad Tianjin, koji je prije nekoliko dana bio poprište kataklizmičnih detonacija, u subotu je potreslo još sedam ili osam novih eksplozija, nakon čega su snage sigurnosti započele masovnu evakuaciju stanovništva u krugu od tri kilometra. Kako piše Guardian, na mjestu prijašnjih detonacija, koje su ubile najmanje 85 ljudi, ponovno se razbuktala vatra, a zatim su se začule nove eksplozije.

Zasad nema informacija što je eksplodiralo, no strahuje se da su na požarištu velika spremišta opasnih kemikalija, a najčešće se spominje natrijev cijanid.

S mjesta novih detonacija uzdiže se gust crni dim, a kompletno je područje blokirano.

Prvotne gigantske eksplozije, do kojih je došlo u srijedu kasno navečer, potresle su lučko skladište, a u petak se činilo da su požari na mjestu na kojem su uništene zgrade, kontejneri i automobili uglavnom bili ugašeni.

Istraga o uzrocima spektakularnih detonacija i dalje traje, a postoji više verzija o tome što je zapravo eksplodiralo - od pošiljke oružja do raznovrsnih kemikalija.

FOTOGALERIJA: Totalno uništenje nakon prvih dviju eksplozija

Stručnjaci za sigurnost smatraju da je gašenje požara vodom u skladištu u kojem su bile kemijske tvari, koje snažno reagiraju na kontakt s vodom, moglo uzrokovati lančane eksplozije jer se razvio eksplozivni plin.

Vjeruje se da je tamo bio uskladišten kalcijev karbid koji u kontaktu s vodom stvara eksplozivni acetilen. Prema državnoj agenciji Xinhui nekoliko je kontejnera već gorjelo prije eksplozije, a vatrogasci su te požare gasili vodom.

Kemijski stručnjak David Leggett iz Kalifornije kazao je za Reuters da je eksplozija acetilena mogla zapaliti amonijev nitrat koji je također bio uskladišten u istom skladištu. 'Po meni prisutnost amonijevog nitrata može objasniti snagu razaranja', kazao je.

Stručnjaci vjeruju da je moguće da je prva eksplozija posljedica polijevanja kalcijeva karbida vodom što je stvorilo eksplozivni plin acetilen a druga mnogo snažnija posljedica zapaljenja amonijevog nitrata acetilenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:09