KONAČNA ODLUKA

Pritisak međunarodne zajednice nad Izraelom je bez presedana, presuda je obvezujuća, no postoji jedan veliki ‘ali‘

Sam sud nema mehanizam kojim bi mogao osigurati njezinu implementaciju, zbog čega se odluke tog tijela nerijetko ignoriraju
 Koen Van Weel/Afp

Izrael je dužan smjesta obustaviti vojnu operaciju u Rafahu - zaključak je to Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojeg je u ime te UN-ove institucije svijetu obznanio njegov predsjednik, libanonski sudac Nawaf Salam, zadavši time vladi Benjamina Netanyahua još jedan ozbiljan udarac međunarodne zajednice.

Druga je to presuda protiv Izraela nekog UN-ova međunarodnog suda u samo tjedan dana, čime se još jednom naglašava činjenica da ta zemlja zbog rata u Gazi ostaje sve usamljenija na globalnoj pozornici.

Konteksta radi, vrijedi napomenuti da su Međunarodni kazneni sud (ICC) i Međunarodni sud pravde (ICJ) dva različita pravosudna tijela. Za razliku od ICC-a, koji kazneno goni privatne osobe kao kršitelje međunarodnopravnog poretka, ICJ se bavi rješavanjem sporova između država.

Bez presedana

Kao što je Yossi Mekelberg, stručnjak za regiju Bliskog istoka i Magreba u britanskom think tanku Chatham House, u razgovoru za CNN sjajno poentirao, pritisak međunarodne zajednice nad Izraelom je "bez presedana", zato što je i priroda rata koji se u Gazi vodi posljednjih sedam mjeseci sama po sebi "bez presedana".

- Iako se većina izraelskih vlada susretala s određenom dozom kritike zbog ophođenja s Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali, aktualna administracija Benjamina Netanyahua čitavu je zemlju dovela u situaciju da se povećalom trebaju tražiti partneri koji su im spremni javno dati podršku - ističe Mekelberg.

Humanitarnu situaciju u Gazi ICJ procjenjuje "očajnom", zbog čega Izraelu naređuje otvaranje graničnog prijelaza Rafah kako bi se osigurao protok humanitarne pomoći. UN-ovi eksperti procjenjuju kako uvjeti koje Izrael trenutno omogućava u pograničnoj zoni naprosto "nisu zadovoljavajući".

Unatoč tome što je presuda ICJ-a konačna i obvezujuća, sam sud nema mehanizam kojim bi mogao osigurati njezinu implementaciju, zbog čega se odluke tog tijela nerijetko ignoriraju.

Podsjetimo, u Rafahu, gradu koji se nalazi uz granicu s Egiptom, prema posljednjim se procjenama nalazi više od 1,4 milijuna palestinskih civila, zbog čega je čitava međunarodna zajednica Izrael upozoravala da bi bilo kakva vojna operacija u tom području rezultirala "humanitarnom katastrofom neviđenih razmjera".

Međutim, izraelska vlada tvrdi da posjeduje kredibilne informacije svojih obavještajnih službi, da se upravo ondje skriva vodeći stožer Hamasa, terorističke organizacije odgovorne za najveći pokolj Židova od završetka Drugog svjetskog rata.

Nedostižan cilj

Netanyahu je Izraelcima, naime, na samome početku rata obećao da će "u potpunosti istrijebiti teroriste", što se tijekom ovih sedam mjeseci ratovanja ispostavilo nemogućim zadatkom. Kolateralnom žrtvom te spoznaje bilo je više od 35.000 palestinskih civila, koliko ih je ubijeno u vojnim operacijama IDF-a u pojasu Gaze.

Za razliku od Hamasa koji je presudu ICJ-a oduševljeno pozdravio te je sudu napomenuo kako bi se odredbe trebale proširiti na cijeli prostor pojasa Gaze, jer i u drugim područjima, poput Jabalije, vlada humanitarna katastrofa, izraelski su dužnosnici ponovno ogorčeni što međunarodna zajednica nema sluha za patnje kroz koje su prošli 7. listopada.

"Ovo je još jedan moralni propust međunarodne zajednice. Izrael mora imati pravo na samoobranu od terorista", stoji u zajedničkom priopćenju izraelskog Vijeća nacionalne sigurnosti i Ministarstva vanjskih poslova.

Oni, naime, tvrde kako "cilj njihovih vojnih aktivnosti u Rafahu nikada nije bio, niti će ikada biti destrukcija životnih uvjeta tamošnjeg palestinskoga naroda" te su još jednom naglasili kako "ostaju predani zaštiti sigurnosti i protoka humanitarne pomoći čitavom pojasu Gaze kako bi se minimizirala patnja civilnog stanovništva".

"Međunarodni sud pravde terorističkoj je organizaciji na pladnju servirao idealan način da se s krvoprolićem izvuče bez ikakvih posljedica", stoji u objavi bivšeg izraelskog premijera Naftalija Bennetta na X-u, bivšem Twitteru, dok Yair Lapid, čelnik izraelske opozicijske stranke Yesh Atid, sudu zamjera to što nije povezao završetak vojne operacije u Rafahu s oslobađanjem više od stotine izraelskih talaca, koliko ih se još, prema posljednjim procjenama, nalazi u rukama Hamasovih terorista.

Stali uz bok

SAD i Ujedinjena Kraljevina, zasad, jedini su stali uz bok Izraela, naglasivši da ne planiraju priznati presudu ICJ-a, unatoč tome što su prije samo nekoliko tjedana obje zemlje oštro kritizirale Benjamina Netanyahua zbog iniciranja vojne operacije u Rafahu.

- Zasad smo primijetili da su operacije IDF-a u tom području ciljane i vrlo ograničene, zbog čega nije došlo do nepotrebne eskalacije nasilja u gusto naseljenim urbanim zonama. Vidjet ćemo kako će se situacija nastaviti razvijati, a od Izraela očekujemo da nas redovito nastavi obavještavati o napretku inicijative - izjavio je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Sullivan je u ime Washingtona napomenuo kako SAD nema "matematičke formule" kojima procjenjuje (ne)uspjeh izraelske operacije u Rafahu, već da se vodi isključivo potrebom da se minimizira broj civilnih žrtava u Gazi i maksimizira efikasnost IDF-a pri raketiranju legitimnih meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 03:07