DRAMA U AMERICI

‘Pripremite se za jedan od najdramatičnijih meteoroloških dana u povijesti naše države‘

Oluja je poplavila ulice te rušila drveće i električne vodove u zaljevu San Francisco

Santa Barbara

 David Mcnew/Afp

Druga uzastopna "atmosferska rijeka" pogodila je Kaliforniju u nedjelju, a objavljeno je i prvo upozorenje za vjetrove uraganske snage u toj državi. Izraz opisuje sustav koji donosi goleme količine vlage.

Najnaseljenija američka savezna država priprema se za razdoblje obilnih padalina, poplava na cestama i nestanka struje za gotovo 800.000 ljudi, a 97% populacije Kalifornije je suočeno s upozorenjem na poplave.

CIklon bomba, odnosno intenzivna oluja, mogla bi izbaciti 8 trilijuna galona oborina na Kaliforniju.

Oluja je poplavila ulice te rušila drveće i električne vodove u zaljevu San Francisco, a vjetar je mjestimice dosezao brzinu od 96 kilometara na sat. U planinskom području su udari vjetra dosezali 128 kilometara na sat.

Snimka iz Los Angelesa prikazuje dramatično slijetanje zrakoplova u groznim vremenskim uvjetima.

U južnoj Kaliforniji dužnosnici upozoravaju na potencijalno razorne poplave te su naredili evakuaciju mještana iz kanjona, gdje su doovi izgorjeli u nedavnim požarima, jer im prijete blatne rijeke.

image

Petaluma, Kalifornija

Josh Edelson/Afp
image

Oluja u Santa Barbari

David Mcnew/Afp
image

Topanga, Kalifornija

Apu Gomes/Afp
image

Santa Barbara

Mario Tama/Getty Images Via Afp

Nacionalna meteo služba u Los Angelesu priopćila je da su svi sustavi spremni za ‘jedan od najdramatičnijih vremenskih dana‘ u posljednje vrijeme.

Trgovina One Home Depot u Santa Barbari, gdje je situacija također dramatična, rasprodala je vreće s pijeskom i umjesto toga nudi zemlju za cvijeće i gnojivo.

- Predviđa se da će ova oluja biti jedna od najvećih i najznačajnijih u povijesti našeg okruga, a naš cilj je da prođe bez smrtnih slučajeva ili težih ozljeda, rekao je novinarima policijski načelnik okruga Santa Barbara Bill Brown.

U ponedjeljak je nastava otkazana u školama diljem okruga, koji je opustošen u odronima koje je uzrokovala snažna oluja 2018. godine.

Upozorenje od mogućnosti pijavica i tornada izdano je za područje zaljeva San Francisca. Zadnji put je Centar za predviđanje oluja izdao takvo upozorenje u veljači 2015. godine.

Najnovija oluja ‘Ananas Express‘ stigla je do obale sjeverne Kalifornije u subotu.

Meteorološka služba je u nedjelju izdala upozorenje na vjetar uraganske snage za središnji dio obale Kalifornije, s mogućim udarima vjetra do 150 kilometara na sat od poluotoka Monterey do sjevernog dijela okruga San Luis Obispo.

image

POrtgana cerada na golf turniru u Pebble Beachu

Christian Petersen/Getty Images Via Afp
image

Sonoma

Josh Edelson/Afp

Naredbe o evakuaciji i upozorenja su na snazi za planinska i kanjonska područja okruga Monterey, Santa Barbara, Ventura i Los Angeles.

Supervizorica okruga LA-a Lindsay Horvath pozvala je stanovnike u blizini kanjona Topanga i Soledad da poslušaju naredbe i izađu prije mogućih odrona blata. ‘Ako već niste otišli, okupite svoju obitelj, svoje kućne ljubimce, uzmite lijekove i bježite‘, rekla je Horvath na nedjeljnom brifingu.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, San Luis Obispo, Santa Barbaru i okrug Ventura.

Meteorološka služba predviđa do 20 centimetara oborina u obalnim i dolinskim područjima južne Kalifornije, te mogućih 35 centimetara u podnožju i planinama.

Jaka do umjerena kiša očekuje se u južnoj Kaliforniji do utorka.

image

Santa Barbara

David Mcnew/Afp
image

Santa Barbara

David Mcnew/Afp
image
David Mcnew/Afp
image

Santa Barbara

Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:28