ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Pripremaju likvidacije na sjeveru Kosova! Hrvatska? Neću na more, hoću u Jasenovac, a vi mi ne date. Zašto?‘

 Cropix

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je, povodom pisanja hrvatskih medija, rekao da nije on "otvorio Oluju", već da Tužiteljstvo za ratne zločine želi da se pronađu ubojice s Petrovačke ceste. Upitao je kome smeta u Hrvatskoj i zašto mu se ne dozvoli da posjeti Jasenovac.

“Kome smetam, jesam li rekao neku ružnu riječ o bilo kome? Svi svojim putem, ali nemojte mene tjerati, ja neću na more – ja hoću u Jasenovac, a vi mi ne date. Zašto?“, rekao je Vučić, a javlja N1.

Vučić je ocijenio da je u Jasenovcu počinjen “magnum crimen” (velik zločin), a da je sav njegov grijeh u tome što je htio položiti jedan cvijet.

“A druga krivica je što kažu da je ‘Vučić otvorio Oluju’, a nisam ja, već je Tužiteljstvo za ratne zločine željelo da se pronađu ubojice djece i staraca na Petrovačkoj cesti. Četvero dece je tamo ubijeno. Puno godina traje istraga – želite da ubojice djece prođu nekažnjeno? Želite li to i to nazivate provokacijom? Pa, kako vas nije sramota?“, poručio je Vučić.

Vučić je, kako javlja N1 Srbija, govorio i o napetim odnosima sa Kosovom te upozorio da prištinske vlasti "pod plaštom borbe protiv kriminala" pripremaju likvidacije Srba na sjeveru Kosova.

On je odbacio tvrdnje Prištine da su nedavno s teritorija centralne Srbije ispaljeni hici na pripadnike kosovske policije i dodao da Srbija "nikom neće dozvoliti, pa ni NATO-u" da puca na pripadnike Vojske Srbije i MUP na administrativnoj liniji.

"One koji govore o neutralizaciji tobože kriminalnih struktura na sjeveru Kosova, upozoravam da ni ne pokušavaju da tako nešto učine“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu poslije prijema mladih sportaša iz dijaspore.

Komentirajući predstojeći sastanak sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem 18. kolovoza u Bruxellesu, Vučić je rekao da na taj susret ide "u dobroj volji“ ali da je "vrlo skeptičan" da je moguće postići "bilo kakve rezultate".

"Oni ne žele nikakav kompromis. Sve što su do sada rekli to je da će da nameću svoju volju. Važno im je da ih Kvinta podržava a baš ih briga što kažu Srbi, još manje što kaže Beograd“, izjavio je Vučić.

Upitao je zašto su uopće vođeni pregovori u Bruxellesu ako Zajednica srpskih općina (ZSO) mora biti formirana u skladu s Ustavom Kosova. "Je li to neslana šala? Zašto smo onda uopće pregovarali, zašto smo radili Briselski sporazum? Što nas briga šta piše u njihovom Ustavu koga mi ne priznajemo. Ako misle napraviti nevladinu organizaciju koja će imati pravo prodavati žvake, to ne može“, rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je kako vjeruje da će u rujnu "kad i Vlada bude formirana", zastupnici Skupštine Srbije analizirati situaciju na Kosovu. "To je naša obaveza da ljudi čuju što se događa i što možemo zajednički uraditi“, kazao je Vučić.

Vučić kaže i da je gotovo siguran da Americi ne odgovara nikakav sukob na ovom prostoru. "Možda nekim drugima ne bi smetalo da bude sukoba. Kurtiju bi sigurno odgovaralo u nastojanju da Zapad okrene protiv Srbije“, rekao je Vučić.

Naveo je da ga u narednih nekoliko dana očekuju razgovori s američkim dužnosnicima, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37