DIPLOMATSKI RAT

Princ na Falklandima natjerao Argentinu da traži zaštitu UN-a

 AFP

Diplomatska drama između Ujedinjenog Kraljevstva i Argentine ovaj je tjedan doživjela novi zamah nakon što je argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner najavila da će se obratiti UN-u zbog onoga što naziva “militarizacijom” koju provodi Britanija .

William i razarač

- Ne postoji drugi način na koji možemo protumačiti slanje ultra modernog plovila-razarača zajedno s prestolonasljednikom (na Falklandsko otočje, op. a.) - rekla je Kirchner.

Ispred skupine parlamentarnih zastupnika, novinara i veterana Falklandskog rata pozvala je Davida Camerona da “pruži priliku miru”, opisujući poteze Britanije kao veliku opasnost nacionalnoj sigurnosti. Uvijek tinjajuće pitanje opravdanosti pripadanja južnoatlantičkog otočja gotovo 13.000 kilometara udaljenoj Britaniji razbuktalo se posljednjih mjeseci, kako se približava 30. godišnjica Falklandskog rata.

Sankcije za otočje

Predsjednica Kirchner koristi svoj ugled - ne samo u Argentini, nego i u cijeloj Latinskoj Americi - kako bi potaknula pregovore o budućnosti otočja, u regiji poznatih kao Malvinas. Na njene se pozive David Cameron oglušuje, a zahtjeve Argentine prije je nazvao znakom “kolonijalizma.” Cameronov komentar Kirchner je tada ocijenila “mediokritetskim, na granici gluposti”.

Kako su otoci pod britanskom jurisdikcijom, Ujedinjeno Kraljevstvo je odgovorno za njihovu obranu i vanjsku politiku. Stalnu prisutnost britanske vojske na Falklandskom otočju koje Britaniji pripada od 1833., njegovi stanovnici - koji se uglavnom izjašnjavaju kao Britanci - smatraju nužnom kako ne bi došlo do “nove invazije” od strane Argentine.

Diplomatske tenzije odražavaju se na život domaćeg stanovništva nakon što je većina zemalja latinske grupacije Mercosur - koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj - zabranila pristanak brodova s falklandskom zastavom u njihove luke. Argentinci smatraju da je prirodne resurse otočja “preotela Britanija”.

Samo ove godine planira se vađenje 8,3 milijarde barela nafte iz voda Falklandskog otočja, što će utrostručiti britanske rezerve.

Zaštita stanovnika

- Falklandsko otočje je regionalni i globalni problem - rekla je Kirchner, najavivši u utorak navečer traženje podrške UN-a. Odgovor Britanije, koja kao član Vijeća sigurnosti UN-a može uložiti veto na sve odluke, vrlo je jasan. “Stanovnici Falklandskog otočja su Britanci po svom izboru.

Oni su slobodni da odluče o vlastitoj budućnosti i neće biti nikakvih pregovora s Argentinom o suverenosti otoka, osim ako otočani tako žele”, stoji u službenom izvještaju ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:59