PROMJENA PLANA

‘Prijetnje nuklearnim udarom više ne prolaze, Putin ima novu ideju, ovo će biti njegov odgovor Zapadu‘

Putin razvija odgovor na eventualno zapadno dopuštenje Kijevu za udare projektilima dugog dometa na Rusiju

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra drugačiji odgovor na eventualno odobrenje dalekometnih napada duboko u Rusiju od strane zapadnih saveznika, nakon što je shvatio da nuklearne prijetnje koje forsiraju u Kremlju gube na svom učinku.

Od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Putin je isticao i hvalio se nuklearnim sposobnostima Moskve, kao i razni navodni stručnjaci i drugi sudionici u emisijama ruske državne televizije, koji su otišli puno dalje od Putina pozivajući na slanje projektila na zemlje koje podržavaju Kijev.

Aleksandar Mihajlov, direktor Ureda za vojnopolitičku analizu, iznio je nedavno za kanal Rusija 1 ‘ideju‘ da bi Moskva trebala bombardirati makete Londona i Washingtona od šperploče s replikama Buckinghamske palače, Big Bena i Bijele kuće, da se pokaže što Rusija može.

‘Nijansiraniji‘ odgovor

To je posljednja u dugom nizu prijetnji i zveckanja (nuklearnim) oružjem, dok neki ukrajinski saveznici, poput SAD-a i Velike Britanije, oklijevaju Kijevu dati dozvolu za korištenje zapadnih projektila poput ATACMS-a i Storm Shadowa za udare duboko u ruskom teritoriju, opet zbog straha od eskalacije.

No, dužnosnici bliski ruskim diplomatima kažu da hvalisanje Moskve svojim nuklearnim sposobnostima ima sve slabiji učinak na zapadne dužnosnike, što dovodi do nezadovoljstva među ruskim partnerima na tzv. globalnom Jugu, kako prenosi Newsweek pisanje Washington Posta.

S obzirom da se crvene linije Kremlja neprestano prelaze, Putin razvija "nijansiraniji i ograničeniji odgovor" na buduće odobrenje Zapada za udare projektilima dugog dometa na Rusiju, izvijestio je Washington Post, ne navodeći detalje.

Jedan izvor povezan s visokim ruskim diplomatima rekao je da je korištenje nuklearnog oružja ‘najmanje mogući‘ scenarij, ne samo zato što bi ruski saveznici na ‘globalnom Jugu‘ time bili nezadovoljni, već i zato što, ‘s vojne točke gledišta, to nije vrlo učinkovito‘.

Alternativne opcije mogle bi uključivati ​​pojačavanje operacija sabotaže protiv vojnih ciljeva ili druge infrastrukture na Zapadu, pri čemu bi ruske prste u tome moglo biti teško dokazati. Moskva bi se također mogla obratiti posredničkim skupinama poput šijitskih pobunjenika hutista u Jemenu, koji napadaju brodove u Crvenom moru zbog izraelskog rata u Gazi, izvijestio je Washington Post.

Neuspjelo testiranje ‘Sotone‘

Satelitske snimke snimljene u subotu pokazale su da je Rusija nedavno izvela neuspješno testiranje interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat koja može nositi nuklearno oružje, inače poznate i kao Sotona II.

Snimke pokazuju veliki krater u lansirnom silosu Jubilejnaja na kozmodromu Pleseck u oblasti Arhangelsk, gdje su se odvijala testiranja, i četiri vatrogasna vozila koja su izašla radi suzbijanja manjih požara u blizini uništenog silosa. Promatrači smatraju da je testiranje bilo ‘potpuni neuspjeh‘.

No, stav Washingtona je da nema neposredne opasnosti da Moskva pribjegne nuklearnom oružju u ratu.

U svojem nedjeljnom izvješću, Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da su prijetnje sukobom usmjerene ‘na ometanje i odgađanje ključnih točaka odlučivanja u zapadnim političkim raspravama o daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini‘, prenio je Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 08:33