MLADEN IVANIĆ

PRIJEDLOG IZ SARAJEVA ‘Granične probleme Bosne i Hercegovine i Hrvatske riješiti razmjenom teritorija'

 Robert Fajt / CROPIX;

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je kako se "uz malo više hrabrosti" mogu riješiti sva otvorena granična pitanja sa susjednim državama te da za to ne bi trebalo posezati za međunarodnom arbitražom.

U intervjuu kojega je u nedjelju objavila novinska agencija Fena Ivanić je kazao kako BiH problem malog dijela spornog graničnog pojasa sa Srbijom može riješiti razmjenom teritorija a da se do dogovora lako može doći i s Hrvatskom.

"S Hrvatskom situacija jeste malo složenija, posebice oko Kostajnice ali i tu mislim da bi se s malo više hrabrosti i s naše i s hrvatske strane stvari mogle riješiti. Pitanje dva školja kod Neuma je proglašeno bitnim pitanjem ali ja baš ne mislim tako iako ne želim potcjenjivati značaj tog problema. Ipak, mislim da treba imati političke hrabrosti da se uđe u rješavanje tih pitanja i da se kaže ovo je maksimum a ovo minimum koji tražimo i ako je minimum postignut prihvatit ćemo to rješenje", kazao je Ivanić.

"Dugoročno bi za nas bilo vrlo pozitivno ako bismo pitanje razgraničenja sa susjedima riješili bez međunarodne arbitraže", rekao je.

Najavio je kako će suradnji sa susjednim državama Predsjedništvo BiH ubuduće poklanajati najveću moguću pozornost te kako će u službene posjete tim zemljama državni vrh ubuduće putovati u punom sastavu.

Susjedne zemlje, kako je kazao Ivanić, za BiH su najvažnije države uz one koje čine Vijeće sigurnosti UN.

Komentirajući pitanje statusa Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je kako razumije njihovu zabrinutost ali je istaknuo kako razmišljanja o uspostavi trećeg entiteta nemaju realnog uporišta.

"Mislim da nije realno pričati o trećem entitetu i kada bih ja bio u poziciji da odlučujem o tome moj izbor bi vjerojatno bila posebna izborna jedinica za izbor člana Predsjedništva BiH koja važi samo na dan izbora i nakon toga nestaje", izjavio je Ivanić izrazivši time potporu sličnoj zamisli oko koje su načelnu suglasnost već postigli druga dva člana državnog vrha Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:51