RASPAD SISTEMA?

Prigožin: ‘Ovo je tragedija, cijela fronta se urušava. Vojska bježi, trošimo municiju na njih...‘

Morate odmah prestati lagati. Ako ste pobjegli, izgradite drugu liniju bojišnice - savjetuje vodeći Wagnerovac

Ilustracija, ukrajinski vojnici pucaju prema ruskim položajima

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne paramilitarne organizacije Wagner, ponovio je u svojem najnovijem istupu kako su ruske snage predale svoje položaje na rubovima Bahmuta. Omogućilo je to, prenosi Prigožinove riječi neovisni ruski portal Meduza, ukrajnskoj vojsci da zauzme važne taktičke visine.

Vođa Wagnera je naveo i kako je prekinuta blokada ceste Bahmut-Časiv Jar, koja se zbog opskrbne važnosti nazivala i "cestom života", pa će je "neprijatelj moći koristiti". Usprkos deblokadi, Meduzini izvori navode kako se cesta još uvijek nalazi pod paljbom. Niti tijekom novog javnog istupa Prigožin nije susprezao od kritiziranja visokih ruskih dužnosnika. Ovoga puta na meti mu je bio glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov. On se, siguran je Prigožin, prevario kad je novinarima na brifingu rekao da su ruske trupe zauzele položaje u rezervoaru Berkhovski.

- Nakon što smo prebacili naše bokove došlo je do netaktičkog povlačenja, pa je drug Konašenkov, nježno rečeno, lažirao. Ono što se dogodilo je da su trupe Ministarstva obrane jednostavno pobjegle s naših bokova - napominje Prigožin.

Dodao jest da je Wagner trebao zauzeti još 20 visokih zgrada kako bi potpuno osvojili Bahmut, a onda nastavio s rafalnom paljbom po ruskom Ministarstvu obrane i još jednom prorokovao rusku tragediju.

- Zauzimanje Bahmuta ne daje nam ništa jer se bokovi raspadaju, fronta se urušava. Pokušaji Ministarstva obrane u informacijskom polju da nekako izgladi situaciju su vode i dovest će do globalne tragedije za Rusiju. Stoga morate odmah prestati lagati. Ako ste pobjegli, izgradite drugu liniju bojišnice - savjetuje vodeći Wagnerovac.

Kako god bilo, Prigožin je potpuno van kontrole. Najbolji dokaz je jedna njegova uznemirujuća izjava koja je objavljena na Telegram kanalu Wagnera. Naime, u njegovom poprilično dugom raportu u stanju na bojišnici u jednom trenutku pobjegla mu je izjava koja je izazvala veliku buru.

- Zašto mi moramo trošiti municiju na ruske vojnike koji bježe s bojišta. Zašto? - pita se Prigožin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:09