UHIĆEN IVAN POPOV

Previše je pričao: Nastavlja se čistka u Kremlju, pao je nekad moćni Spartak!

Visoki ruski zapovjednik kritizirao je rusku vojsku i njezine ratne napore u Ukrajini

General-bojnik Ivan Popov

 Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Bivši zapovjednik ruske 58. armije Ivan Popov uhićen je pod sumnjom "prijevare velikih razmjera", izvijestila je u utorak državna novinska agencija TASS.

Agencija piše kako je vojni sud naredio pritvaranje general-bojnika Popova.

Popov je "uhićen pod sumnjom za prijevaru", izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na glasnogovornika snaga za provođenje zakona, prenosi Newsweek.

Ovaj visoki ruski zapovjednik kritizirao je rusku vojsku i njezine ratne napore u Ukrajini, izvijestili su u utorak ruski državni mediji.

Prošle godine Popov je rekao da je smijenjen nakon što je vojnome vrhu rekao istinu o tadašnjoj strašnoj situaciji u kojoj se nalazi vojnici na bojišnici u Ukrajini.

Popov, čiji je vojni nadimak bio Spartak, a zapovijedao je ruskim jedinicama u južnoj Ukrajini, kao velik problem istaknuo je pogibiju ruskih vojnika od posljedica ukrajinskog topništva.

Ukazao je na to da vojnicima nedostaju prikladni sustavi naoružanja i izviđanja koji bi im omogućili da se tomu suprotstave.

U snimci koju je na društvenim mrežama objavio ruski zastupnik i bivši vojni zapovjednik Andrej Guruljov, Popov - za kojeg se čini da se obraća svojim vojnicima - rekao je da je "iznio niz drugih problema" vrhu ruskog vojnog zapovjedništva i da ga smijenio sada već bivši ministar obrane Sergej Šojgu.

‘Osjetili su neku opasnost od mene‘

"Viši šefovi su očito osjetili neku opasnost od mene", rekao je Popov.

Zapadni analitičari ocjenjivali su tijekom više od dvije godine rata u Ukrajini da se ruska vojska trudila osigurati da točne informacije dopru do najviših razina, zbog straha od pobune niže u zapovjednom lancu. "Rusija je rutinski smjenjivala zapovjednike od početka invazije na Ukrajinu", reklo je britansko ministarstvo obrane u srpnju 2023. godine, opisujući smjenu Popova kao "značajnu".

Popovljevi komentari skrenuli su "pozornost na ozbiljno nezadovoljstvo koje mnogi časnici vjerojatno gaje prema višem vojnom vodstvu", dodala je tada vlada Velike Britanije.

Utjecajni ruski proratni vojni blogeri, koji pomno prate ruske ratne napore u Ukrajini, ranije su Popova predstavljali kao popularnu figuru među ruskim vojnicima.

Popovljeva smjena uslijedila je nedugo nakon pobune plaćenika grupe Wagner, koju je orkestrirao Jevgenij Prigožin, bivši saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u lipnju prošle godine. ta oružana pobuna smatrana je najozbiljnijim testom Putinove moći do sada.

Plaćenici Wagnera i borci koje je grupa regrutirala odigrali su ključnu ulogu u ruskim vojnim operacijama ranije tijekom rata, uključujući zauzimanje ključnog istočnoukrajinskog grada Bahmuta u svibnju 2023.

Prigožin, koji je žestoko kritizirao rusko ministarstvo obrane i vojski vrh, poginuo je u nikad posve rasvijetljenim okolnostima zrakoplovnoj nesreći u kolovozu prošle godine, dva mjeseca nakon pobune plaćeničke skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 21:55