RAT NA BLISKOM ISTOKU

Prekid komunikacije u Gazi, Izrael značajno pojačao napade: ‘Ovo se nije dogodilo od početka rata‘

Pratimo zbivanja na Bliskom istoku iz minute u minutu
Južna Gaza u plamenu
 Mahmud Hams/Afp

Ključni događaji:

- Izraelski vojni zapovjednik preuzeo odgovornost za smrt talaca u Gazi

- Izraelski vojnici ubili pet Palestinaca na Zapadnoj obali

- Hamas kaže da neće pustiti taoce bez prekida vatre

- London i Berlin pozivaju na trajni prekid vatre u Gazi

- Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi

18:52

Izrael otkrio 'najveći Hamasov tunel' blizu granice s Gazom

Izraelska vojska objavila je da je otkrila neoubičajeno veliki betonski, željezom opasan tunel dizajniran za prijevoz automobila militantnih boraca iz Gaze sve do granice s Izraelom.

Uništavanje ili onesposobljavanje stotina kilometara podzemnih prolaza i bunkera jedan je od ciljeva ofenzive koju je Izrael pokrenuo nakon što su pripadnici Hamasa krenuli u pohod ubijanja i otmice ljudi na jugu Izraela 7. listopada.

Hamas je tada napao i granični prijelaz Erez. Samo 100 metara južno od kontrolne točke vojska je novinarima pokazala izlaz iz tunela za koji kaže da je glavni projekt Hamasa.

Tunel se spuštao dijagonalno do dubine od 50 metara, a ima i električne priključke. Prolazi su široki i visoki tri metra.

Glavni glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da je tunel dug četiri kilometra pa se njime moglo doći do grada Gaze, nekada središta Hamasove uprave, koji je sada opustošena borbena zona.

To je "najveći tunel koji smo pronašli u Gazi... namijenjen gađanju prijelaza (Erez)," rekao je Hagari, ne precizirajući je li ga koristio Hamas za napad 7. listopada.

"Milijuni dolara uloženi su u ovaj tunel. Bile su potrebne godine da se izgradi ovaj tunel. Vozila su mogla prolaziti", dodao je.

Općenito, tuneli koje su medijima pokazivali Hamas ili izraelska vojska bili su uski i niski, dizajnirani za kretanje naoružanih napadača pješice.

Tunel koji je pokazao Hagari ima okna koja se spuštaju okomito, a što, kako je rekao Hagari, sugerira da je dio šire mreže.

Tuneli su izazov za izraelske inženjere koji su zabrinuti da bi u njima Hamas mogao sakrivati taoce.

Ta činjenica usporava ofenzivu Izraela.

18:47

Hitna služba u bolnici Al-Šifi je 'kupka krvi'

Hitna služba u bolnici Al-Šifi na sjeveru Pojasa Gaze, razorenom izraelskim bombardiranjem, "kupka je krvi" i sada tu nekoć najveću bolnicu na palestinskim teritoriju treba "reanimirati", ocijenila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih UN-ovih agencija dostavila je u subotu bolnici medicinski materijal. U bolničkom kompleksu sklonili su se "deseci tisuća prognanih", navodi se u priopćenju WHO-a objavljenom u nedjelju te dodaje da im "manjka" pitke vode i hrane.

"Ekipa je opisala hitnu službu kao 'kupku krvi', sa stotinama ranjenih i novim pacijentima koji pristižu svake minute", navodi WHO, dodajući da se pacijente šiva na tlu i da bolnica gotovo da nema analgetika.

Bolnica funkcionira na minimumu s jako malo ljudi, a kritične pacijente prevoze na operacije u bolnicu Ahli Arab.

Operacijske sale više ne rade jer nemaju kisika i sama bolnica "treba reanimaciju", navodi WHO.

Samo 30 pacijenata može primati dijalizu.

WHO je izrazio spremnost pomoći bolnici "u tjednima koji dolaze" kako bi ponovno mogla izvršavati svoje osnovne funkcije.

"Do 20 bolničkih operacijskih sala i odjeli za postoperativnu njegu mogu biti aktivirani ako budu redovito dobivali gorivo, kisik, lijekove, hranu i vodu", istaknuo je WHO, dodajući da im treba i medicinskih radnika.

Bolnica Ahli Arab u ovome je trenutku jedina bolnica koja "djelomično funkcionira" na sjeveru Pojasa Gaze. Tri bolnice rade na minimumu: Al-Šifa, Al-Awda i Al-Sahaba. Prije rata bile su ih 24.

WHO je izrazio zabrinutost i zbog bolnice Kamal Adwan.

Izraelska vojska (IDF) objavila je da je zatočila najmanje 80 terorista u bolnici Kamal Adwan u Džabaliji na sjeveru Pojasa Gaze.

Hamas je zloupotrijebio bolnicu kao zapovjedni i kontrolni centar, napisala je vojska u subotu na Telegramu.

Vojska je objavila slike muškaraca golih iznad pojasa koji drže puške iznad glave. Neki od uhićenih sudjelovali su u masakrima u Izraelu 7. listopada.

U bolnici je pronađeno i oružje skriveno u medicinskoj opremi poput inkubatora za nedonoščad. IDF video prikazuje izraelskog vojnika kako pretražuje medicinski uređaj i pronalazi pištolj i patrone.

17:40

Humanitarna pomoć prvi put ušla u Gazu preko prijelaza Kerem Shalom

Granični prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze otvoren je u nedjelju prvi put od početka rata i omogućen je prolaz kamiona s humanitarnom pomoći, rekao je glasnogovornik ureda izraelskog premijera.

Taj granični prijelaz bio je zatvoren za kamione od 7. listopada kada je Hamas izveo divljačke napade na južna izraelska naselja, nakon čega je izraelska vojska počela ofenzivu na Gazu.

Izrael je do početka prosinca odbacivao pozive UN-a i drugih da otvori taj prijelaz, no pristao je prošli tjedan otvoriti ga.

"Od danas, UN-ovi kamioni s humanitarnom pomoći prolazit će sigurnosnu provjeru i biti izravno upućeni u Gazu preko Kerem Shaloma,", objavila je izraelska vlast COGAT, odgovorna za koordiniranje aktivnosti s palestinskim područjima.

Objavljene su i fotografije nanizanih kamiona, navodi njemačka agencija dpa i prenosi izjavu COGAT-a da će se time povećati dnevna količina pomoći za Gazu.

Zbog katastrofalne humanitarne situacije u opkoljenoj i blokiranoj palestinskoj enklavi, Izrael je bio pod snažnim međunarodnim pritiskom, među kojima su i Sjedinjene Države, najbliži izraelski saveznik.

Dosad su ograničene količine humanitarne pomoći slane iz Egipta putem prijelaza Rafah koji nije dovoljno opremljen da pregleda velik broj kamiona.

14:32

Izrael jača bombardiranje Pojasa Gaze

Izrael je u noći na nedjelju pojačao bombardiranje Pojasa Gaze, ubivši najmanje 40 ljudi, rekli su Palestinci, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da se taoce može osloboditi samo intenzivnim vojnim pritiskom na Hamas.

Paralelno s bombardiranjima vode se žestoke borbe duž cijele enklave, a komunikacije su srušene četvrti dan zaredom pa je teško doći do ranjenih, po stanovnicima i militantima.

"Prekid komunikacija u Gazi najdulji je od početka izraelske eskalacije", objavio je na X-u Palestinski Crveni polumjesec.

Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se zadnjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. No Hamas je u nedjelju objavio da neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi.

Naznaka kompromisa nema, a nasilje jača.

Meta napada je među ostalima izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Pojasa Gaze.

U napadu na jednu obiteljsku kuću poginulo je 24 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, objavio je radio Hamas Aksa, citirajući direktora ministarstva zdravlja.

U Deir al-Balahu u središnjem dijelu enklave poginulo je 12 Palestinaca i deseci su ozlijeđeni, a u Rafahu na jugu poginulo je najmanje četvrto ljudi.

Po palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, do sada je poginulo gotovo 19.000 Palestinaca, a tisuće su ostale pod ruševinama.

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je od početka kopnene ofenzive na Pojas Gaze 27. listopada poginuo 121 izraelski vojnik.

Premijer Benjamin Netanyahu pročitao je u nedjelju, na tjednom sastanku svoje vlade, pismo za koje je ustvrdio da su ga napisali članovi obitelji poginulih vojnika.

"Imate mandat boriti se. Nemate mandat stati na pola puta", citirao je Netanyahu poruku iz pisma i poručio "Borit ćemo se do kraja".

Broj poginulih izraelskih vojnika već je sada dvostruko veći od broja poginulih u kopnenoj ofenzivi 2014 godine.

13:40

Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi

Njemačke vlasti registrirale su oko 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi, uključujući gotovo 500 nasilnih, otkrio je u nedjelju ministar pravosuđa Njemačke Marco Buschmann.

Buschmann je te brojke iznio u nedjelju na Danu židovske zajednice u Berlinu, događaju koji je trajao nekoliko dana i kojemu su nazočili njemački visoki dužnosnici, uključujući kancelara Olafa Scholza.

Zakon se u tim slučajevima mora striktno primjenjivati, rekao je Buschmann.

Pozvao je ministre unutarnjih poslova saveznih država da promijene policijsku taktiku na prosvjedima i daju prioritet osiguravanju dokaza umjesto deeskalacije.

Buschmann je rekao da su Davidove zvijezde nacrtane na kućama, zabilježen je palež izraelskih zastav, a na demonstracijama stotine prijetnji uništenjem Izraela i ubojstvom Židova.

To "sve ima učinka", rekao je.

Židovi se boje govoriti hebrejski u javnosti ili nositi kipu, organizatori otkazuju događanja iz sigurnosnih razloga, a sudjelovanje u životu zajednice opada, dodao je.

“Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija”, poručio je Buschmann.

Buschmann je podsjetio što je već učinjeno u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih radnji - Hamasu je zabranjeno djelovanje, a palestinska skupina Samidoun je raspuštena.

Također, poklič "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" zabranjen je na svim jezicima u Njemačkoj jer negira pravo Izraela na postojanje, rekao je.

Buschmann je također od Europske komisije zatražio zabranu internetske prodaje majica s tim sloganom.

13:05

London i Berlin pozivaju na trajni prekid vatre u Gazi

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njegova njemačka kolegica Annalena Baerbock poručili su u nedjelju da je "hitno potreban" "trajni prekid vatre" u Pojasu Gaze, ali su se usprotivili ideji "općeg i trenutačnog prekida vatre".

"Moramo učiniti sve kako bismo mogli utrti put prema trajnom prekidu vatre, koji će dovesti do trajnog mira. Najbolje bi bilo što prije, hitno je", napisali su u zajedničkom članku u Sunday Timesu. "Poginulo je previše civila", naglasili su.

Britanska vlada je putem zamjenika premijera Olivera Dowdena pozvala Izrael na "suzdržanost", u intervjuu koji je u nedjelju dao za BBC.

"Izrael je suočen s jako teškom situacijom (...) Ako napadate neprijatelja koji se skriva doslovno ispod bolnica, usred civilnog stanovništva, to će izazvati velik broj civilnih žrtava", priznao je.

"Govorimo, u svojstvu britanske vlade, da Izrael mora pokazati suzdržanost", dodao je.

David Cameron i Annalena Baerbock naglasili su u svojem članku da ne misle da je "pozivati sada na opći i trenutačni prekid vatre, u nadi da će postati trajan na ovaj ili onaj način, put kojim treba ići".

To bi značilo "ignorirati zašto se Izrael mora braniti: Hamas je napao Izrael na barbarski način i nastavlja svaki dan ispaljivati rakete kako bi ubijao izraelske civile. Hamas mora položiti oružje", napisali su.

Američka administracija zadnjih dana jača pritisak na izraelske vlasti ne bi li ih potaknula da prijeđu na manje intenzivnu fazu ofenzive, kako bi se bolje zaštitilo civile.

Opća skupština UN-a usvojila je u utorak neobvezujuću rezoluciju u kojoj je pozvala na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi. Britanija je bila suzdržana.

13:04

Hamas kaže da neće pustiti taoce bez prekida vatre

Hamas neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi, objavio je u nedjelju palestinski ekstremistički pokret.

"Hamas ponovno ističe svoj stav da neće voditi nikakve pregovore o razmjeni zarobljenika osim ako cionistička agresija protiv našeg naroda jednom zauvijek ne prestane", objavio je Hamas, dodajući da je ta poruka proslijeđena svim uključenim posrednicima.

Ta je poruka upućena u trenutku dok Katar pokušava posredovati između Izraela i Hamasa kako bi se uspostavila nova humanitarna pauza u Pojasu Gaze.

Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se posljednjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Niti jedna strana nije potvrdila te navode.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu navečer da se vojni pritisak na Hamas mora nastaviti kako bi se osigurala pobjeda i povratak svih otetih.

Prošlog mjeseca Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

Prekid vatre trajao je tjedan dana i omogućio je oslobađanje 105 talaca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prema izraelskim procjenama, u Gazi je još 112 talaca.

12:10

Izraelski vojnici ubili pet Palestinaca na Zapadnoj obali

Najmanje pet Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na Tulkarm na Zapadnoj obali u nedjelju, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izraelski vojnici ubili su dva Palestinca u nedjelju, reklo je ministarstvo.

Još jedan Palestinac umro je u nedjelju od ozljeda koje je zadobio u izraelskom napadu u gradu Dženinu na Zapadnoj obali prije nekoliko dana, reklo je palestinsko ministarstvo.

Izraelska vojska rekla je da je pojačala operacije protiv palestinskih militantnih skupina na Zapadnoj obali.

Izrael je u četvrtak potvrdio da je ubijeno "više od 10" ljudi koje naziva teroristima u racijama u Dženinu, gdje je prisutno nekoliko militantnih skupina.

09:35

Izraelski vojni zapovjednik preuzeo odgovornost za smrt talaca u Gazi

Načelnik stožera izraelske vojske Herzi Halevi preuzeo je odgovornost za slučajno ubojstvo tri izraelska taoca u Pojasu Gaze koje su počinila trojica izraelskih vojnika.

"Vojska i ja, kao njezin zapovjednik, odgovorni smo za ono što se dogodilo i učinit ćemo sve što možemo da spriječimo da se takvi slučajevi ponove u budućim borbama", rekao je u videu objavljenom na društvenoj platformi X u subotu navečer.

Jasno je rekao da se ne smije pucati na ljude s bijelim zastavama koji se žele predati. Halevi je naglasio da su prilikom ubijanja talaca prekršena pravila borbe.

“Trojica talaca učinila su sve da ih prepoznamo kao takve - skinuli su košulje kako bismo vidjeli da nemaju pojaseve s eksplozivom i držali su bijelu zastavu”, priznao je Helevi.

Ujedno je istaknuo da se vojnici nalaze u zoni aktivnih borbenih djelovanja. Teroristi ondje djeluju u civilu i svaka odluka može u djeliću sekunde napraviti razliku između života i smrti.

Trojica taoca izašla su iz zgrade udaljene nekoliko desetaka metara, rekao je ranije glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Prema izvješću, vojnik se osjetio ugroženim i otvorio je vatru.

Snage IDF-a počele su kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze nakon napada palestinskog militantnog pokreta Hamasa 7. listopada u kojemu je ubijeno oko 1200 ljudi, a oko 240 uzeto za taoce.

Kopnenoj ofenzivi prethodila su i prate je zračna bombardiranja. Prema Hamasu, izraelska vojska ubila je oko 18.700 ljudi, od kojih su mnogi civili.

Stotine prosvjeduju u Tel Avivu na 'Trgu talaca'

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je ubojstvo talaca kao "nepodnošljivu tragediju".

Prema izraelskim procjenama, 112 osoba otetih iz Izraela još uvijek se nalazi u Pojasu Gaze. Hamas još uvijek ne predaje tijela 20 ljudi otetih 7. listopada, priopćio je Netanyahuov ured.

U petak navečer stotine ljudi spontano su prosvjedovale u Tel Avivu zbog ubojstva talaca.

Oslobođeni taoci, rodbina talaca i stotine pristaša ponovno su prosvjedovali u Tel Avivu u subotu navečer, pozivajući Netanyahua da učini više kako bi osigurao oslobađanje preostalih ljudi zatočenih u Gazi.

Ljudi su se okupili na trgu ispred muzeja umjetnosti u središtu grada, koji je od tada, kao i više puta od početka rata, prozvan "Trgom talaca".

Noam Perry, rođak taoca, optužio je ratni kabinet na čelu s Netanyahuom da tvrdi da je vojni pritisak nužan da bi se taoci oslobodili.

"U međuvremenu, sve više i više talaca vraća se kao leševi", požalio se Perry. Drugi govornici na skupu pozvali su na vladin plan za spašavanje talaca.

Upozorili smo ih da ugrožavaju taoce

Raz Ben-Ami, majka troje djece iz kibuca Beeri, u koji su 7. listopada upali Hamasovi teroristi, puštena je nakon 54 dana, ali joj je suprug Ohad još zatočen u Gazi.

Rekla je da su obitelji upozorile ratni kabinet na sastanku prije dva tjedna da vojna akcija ugrožava taoce.

"Obećali su da će taoce vratiti žive. Što čekate? Vratite ih kući sada", rekla je obraćajući se Netanyahuu.

Međutim, na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu nakon toga, Netanyahu je naglasio da se vojni pritisak na Hamas mora nastaviti kako bi se osigurala pobjeda i povratak svih otetih.

Odlučniji smo nego ikad nastaviti do kraja, sve dok ne uništimo Hamas i ne vratimo sve naše otete, rekao je Netanyahu.

Nakon skupa ispred muzeja, sudionici prosvjeda krenuli su prema obližnjem ministarstvu obrane, gdje je zasjedao Netanyahuov ratni kabinet. Nosili su veliki transparent na kojem je pisalo: "Vratite ih kući odmah".

IDF je rekao da je zatočio najmanje 80 terorista u bolnici Kamal Adwan u Džabaliji na sjeveru Pojasa Gaze.

Hamas je zloupotrijebio bolnicu kao zapovjedni i kontrolni centar, napisala je vojska u subotu na Telegramu.

Vojska je objavila slike muškaraca golih iznad pojasa koji drže puške iznad glave. Neki od uhićenih sudjelovali su u masakrima u Izraelu 7. listopada.

U bolnici je pronađeno i oružje skriveno u medicinskoj opremi poput inkubatora za nedonoščad. IDF video prikazuje izraelskog vojnika kako pretražuje medicinski uređaj i pronalazi pištolj i patrone.

Izraelski vojnik je poginuo, a dvojica su ozlijeđena u napadu dronom iz Libanona na Golansku visoravan pod izraelskom kontrolom. Dron napunjen eksplozivom pogodio je selo Margaliot, potvrdila je izraelska vojska u subotu navečer.

Izraelska protuzračna obrana uspjela je jutros presresti drugi neprijateljski leteći objekt iz Libanona, priopćila je vojska. Kao odgovor, napadnuti su ciljevi u Libanonu.

Telekomunikacijske usluge u Pojasu Gaze u subotu u prekidu su treći dan zaredom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 22:16