NETANYAHU TVRDI

'Pregovori u Kairu nisu mirovni pregovori'

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a joint press conference with British Foreign Secretary Philip Hammond on July 24, 2014 at the Knesset in Jerusalem. Speaking on his first official visit to the region since taking over as Britain's top diplomat, Hammond said Britain is "gravely concerned" by the high number of civilian casualties resulting from Israel's military operation in Gaza while Netanyahu said Israel was doing everything it could to minimise casualties, pinning the blame on Hamas for using civilians as "human shields". AFP PHOTO/GALI TIBBON
 GALI TIBBON/AFP

JERUZALEM - Izrael ne pristaje na neizravne pregovore s Palestincima u Kairu da bi zaključio mirovni sporazum, nego da ojača svoju sigurnost, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu.

"Riječ je o pregovorima o sigurnosnim pitanjima, a ne o mirovnim pregovorima", rekao je za provladin list Israel Hayom.

"Pazio sam da se to izaslanstvo (poslano u Kairo) usredotoči isključivo na sigurnost", dodao je. Namjerno nije onamo poslao svog uobičajenog osobnog izaslanika za pregovore s Palestincima Yitzhaka Molcha ili nekog od ministara, istaknuo je.

Netanyahu je govorio o pregovorima s Palestincima u Egiptu koji se odvijaju nakon rata u Pojasu Gaze u srpnju i u kolovozu.

Izraelci i Palestinci su 26. kolovoza zaključili primirje i tako završili treći rat u Gazi u zadnjih šest godina. Dogovorili su se da će na mjesec dana odgoditi pregovore u vezi s Pojasom Gaze u užem smislu, a ne o izraelsko-palestinskom sukobu.

U utorak se u Kairu održao kratak susret na kojemu su se dvije strane dogovorile da će se ponovo sastati u listopadu. Ta je odgoda bila očekivana zbog židovskih i muslimanskih vjerskih blagdana u danima koji dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:40