TRAŽE MILIJUN POTPISA

Predsjednik UEFA-e i slovenski premijer potpisali Europsku građansku inicijativu za prava na siguran pobačaj

Inicijativu su potpisali europski čelnici i holivudski glumci, uključujući Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera, Marka Ruffala, kako bi podržali kampanju za izbor

Aleksander Čeferin

 Franck Fife/afp/profimedia/Franck Fife/afp/profimedia

Predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin, postao je najnoviji istaknuti čelnik koji podupire paneuropsku kampanju koja se bori za reproduktivna prava u Europi, kao potpisnik europske građanske inicijative ‘Moj glas, moj izbor za siguran i dostupan pobačaj‘, kojoj je cilj osigurati više od milijun potpisa tijekom iduća četiri tjedna.

Inicijativu vodi slovenska aktivistica Nika Kovač. Slovenski premijer Robert Golob također je podržao inicijativu.

- U Sloveniji imamo ustavom zajamčeno pravo slobodnog odlučivanja o rođenju naše djece. Država pruža mogućnosti za ostvarivanje te slobode i stvara uvjete koji omogućuju roditeljima da odlučuju kada će i hoće li imati djecu, rekao je Golob.

Sve veći broj političkih vođa, zabavljača i slavnih osoba pridružuje se prvoj kampanji koja je okupila više od 100 nevladinih organizacija u borbi za prava izbora u Europi. Pokret je sve glasniji jer se aktivisti boje uspona krajnje desnice na predstojećim europskim izborima. Nakon prikupljanja više od milijun potpisa, ta će inicijativa označiti prvi korak prema stvaranju fonda za pomoć ženama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu dobiti pristup sigurnom pobačaju unutar EU. Taj će fond pružiti financijsku potporu ženama i unaprijediti reproduktivna prava.

U mnogim zemljama Europe, kao što su Poljska, Malta, Italija, Hrvatska, pravo na izbor je u kritičnoj točki. Europske krajnje desničarske stranke poput AfD-a u Njemačkoj, PiS-a u Poljskoj i Fratelli d’Italia u Italiji čvrsto se okupljaju protiv reproduktivnih prava. Stvari su se nedavno samo pogoršale s vladom Giorgie Meloni koja je gurnula Italiju natrag u "srednjovjekovna vremena" predlaganjem zakona koji aktivistima protiv pobačaja daje mjesto u klinikama za pobačaj.

Čeferinova potpora je ključna i dolazi nakon potpore slovenskog premijera Roberta Goloba, bivšeg predsjednika Španjolske Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera, nizozemskog političara i zastupnika u Europskom parlamentu Basa Eickhouta, holivudskog glumca Marka Ruffala i bivše ministrice jednakosti Irene Montero (Španjolska).

- Potpisao sam Europsku građansku inicijativu za siguran i dostupan pobačaj u Europi ‘Moj glas, moj izbor‘ jer smatram da je sloboda izbora temeljno ljudsko pravo. Pozivam i vas da se pridružite i podnesete svoj potpis u znak solidarnosti kako biste doprinijeli suosjećajnijoj i pravednijoj Europskoj uniji, rekao je Čeferin.

- Sa stajališta Slovenije, to je sloboda o kojoj ne raspravljamo jer je već zapisana u najvišem pravnom aktu države. Zato sam uvjeren da to u duhu solidarnosti možemo podijeliti s drugim narodima i državama Europske unije. To bi trebalo biti po mjeri svih stanovnika Unije, a prije svega usmjereno njihovoj zaštiti. Žene u Europskoj uniji ne bi trebale umirati zbog nedostatka pristupa sigurnom prekidu trudnoće. Njihova prava trebaju biti zaštićena i svaki pojedinac treba imati slobodu odlučivanja kako će živjeti svoj život, dodao je Golob.

Vodeći glas kampanje, Nika Kovač, zahvalila je Čeferinu na potpori.

- Naša kampanja je o zaštiti prava svake žene u Europi da napravi izbor za sebe, i da može, ako tako odluči, pristupiti sigurnim, pristupačnim uslugama pobačaja. Uostalom, dokazi nam pokazuju da ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava da se on dogodi, ali sprječava da on bude siguran. Tamo gdje pobačaj nije pristupačan, on stvara klasnu podjelu u pristupu. Oni koji imaju sredstava ili plaćaju privatno ili putuju kako bi pristupili uslugama pobačaja koje su im potrebne. One koje nemaju, mogu izložiti vlastite živote riziku nastavljajući s trudnoćom koja prijeti njihovom zdravlju ili mogu posegnuti za ilegalnim pružateljima usluga pobačaja, rekla je Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:40