NIJEDAN SIGURAN

Predsjednički izbori: Još se čeka republikanac koji će izazvati Obamu

Nitko jako ne žuri izaći s kandidaturom jer prvima koji se prijave treba najviše energije, ali i novca da uopće opstanu. Spominje se niz mogućih kandidata, no najčešće imena onih koji su se već okušali na posljednjim izborima
US President Barack Obama speaks to employees of AT&T, PepsiCo, UPS and Verizon in Landover, Maryland, on April 1, 2011. AFP PHOTO/Jewel Samad
 AFP

BOSTON - Barack Obama prvi je ušao u utrku za američke predsjedničke izbore 2012. Ali ne službenim priopćenjem iz Bijele kuće, kako je uobičajeno. Umjesto toga, sljedbenicima je u ponedjeljak poslao e-mail u kojem kaže da je “podnio papire za lansiranje kampanje”, a u njemu je i link za video na YouTubeu u kojemu Obame zapravo i nema.

Sklonost kompromisu

Budući da se to dogodilo isti dan kada je administracija najavila da će u Guantanamu, koji nije zatvorio iako je to najavio, početi vojna suđenja za napad 11. rujna, mnogi se pitaju hoće li Obama, ne više kandidat nade i promjene, već prije racionalist sklon kompromisima, uspjeti podići općenarodni pokret kao prije koju godinu. A na to, očito, i dalje računa.

S odobravanjem 51 posto Amerikanaca, on je za sada još na neizvjesnom izbornom polju. Prijašnjih izbora na njemu bi se drugi kandidati pojavili još u siječnju ili veljači, no ne i ovaj put, dijelom i zato što je onima koji iziđu prvi potrebno mnogo više energije, ali i novca da opstanu.

A iduće dvije godine novac će imati ključnu ulogu jer se očekuju najskuplji predsjednički izbori svih vremena. Kako se za sada ne očekuje da će itko s demokratske strane stati nasuprot Obami, pažnja je usmjerena na nedefiniranu i prilično kaotičnu stranu potencijalnih republikanskih kandidata.

Najčešće se spominju oni poznati s prošlih izbora - Mitt Romney, Sarah Palin i Mike Huckebee. Bivši guverner Massauchsettsa, Romney, kao prednost ističe iskustvo u poslovnom svijetu. Kršćane evangeliste moglo bi odbiti to što je mormon.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:40