VELIKA PROMJENA

Predsjednica Argentine predložila novi glavni grad

Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner waves while leaving the BRICS-UNASUR Summit at Itamaraty Palace in Brasilia, Brazil on July 16, 2014. The leaders of Brazil, Russia, India, China and South Africa held talks in the Brazilian capital with counterparts from Argentina, Chile, Colombia, Ecuador, Venezuela and other Latin American nations. AFP PHOTO/EVARISTO SA
 EVARISTO SA/AFP

BUENOS AIRES - Predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner založila se ovih dana za veliku administrativnu promjenu u svojoj državi.

Smatra da nakon više od 150 godina Buenos Aires više ne bi trebao biti glavni grad, već da bi to trebao postati Santiago del Estero, koji se nalazi oko tisuću kilometara sjeverozapadno od trenutnog središta političkog i ekonomskog života Argentine.

Kirchner je svoj stav iznijela u utorak tijekom posjeta Santiagu, najstarijem argentinskom gradu osnovanom prije 455 godina.

'Trebali bismo razmotriti gdje da smjestimo naš glavni grad, možda bolje da bude negdje u središnjem dijelu države, ili ovdje u Santiago del Esteru, majci svih argentinskih gradova', izjavila je predsjednica.

Ideja o promjeni glavnog grada nije nova, o tome se zapravo raspravlja otkad Argentina postoji. Glavni je prigovor Buenos Airesu njegova geografska lokacija, zagovornici promjene tvrde da je previše izoliran od ostatka države.

Sredinom 19. stoljeća argentinski književnik i državnik Domingo Faustino Sarmiento predložio je da se glavni grad premjesti na otok Martin Garcia, koji se nalazi na rijeci Plati, a prije 30-ak godina tadašnji predsjednik Raul Alfonsin za metropolu je predložio Viedmu, gradić u Patagoniji.

Santiago del Estero sa svojih 250.000 stanovnika među kandidatima se pojavio početkom ove godine, kada je takav prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio šef donjeg doma argentinskog Kongresa Julian Dominguez, za kojega mnogi vjeruju da će se nagodinu kandidirati za predsjednika države.

On smatra da bi se premještanjem glavnog grada uspostavila politička ravnoteža te da bi došlo do oslobađanja potencijala regije strateški pozicionirane između Tihog i Atlantskog oceana.

Premda se za promjenu sada založila i aktualna predsjednica Kirchner, Telegraph piše da malo tko u Argentini vjeruje da će do promjene uopće doći. S druge strane, dobar dio građana smatra da Buenos Aires ima preveliki utjecaj na ostatak države zbog čega dugi niz godina i tinjaju napetosti između glavnog grada i ostatka države.

Kritičari predsjednice Kirchner optužili su je da pričanjem o promjeni glavnog grada zanemaruje mnogo važniji problem, a to je činjenica da je država bankrotirala.

'Znači, nema novca za izbjegavanje bankrota, a ima za faraonsko premještanje glavnog grada', izjavio je ekonomist i politički komentator Jose Luis Espert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:32