‘IMAO JE PLAN‘

Prebili su je, na kraju se s njima rukovala: ‘Srela sam šefa Hamasa u tunelu, a onda mu postavila znakovito pitanje...‘

Susreti Sinwara s osobama koje je Hamas zarobio 7. listopada sugeriraju da je on bio svjestan moguće razmjene zarobljenika

 Yocheved Lifshitz (lijevo)

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Izraelska Mirovna aktivistica Yocheved Lifshitz (85) koju su pripadnici palestinske vojno-političke organizacije Hamas oteli pa kasnije pustili rekla je da se u jednom tunelu ispod Gaze suočila s vođom Hamas Yahyom Sinwarom te mu rekla da bi ga trebala biti sramota zbog toga što je naredio da se 7. listopada ubije 1200 Izraelaca, piše The Guardian.

Lifshitz je na slobodu puštena u listopadu, prije nego što je nedavno Izrael pustio palestinske zarobljenike, a Hamas Izraelce i strane državljane koje je 7. listopada oteo tijekom napada na izraelske gradove kod granice te zemlje i Gaze. Aktivistica je rekla da je Sinwara susrela dijelu mreže tunela u kojem je bila u zatočeništvu. Te je tunele ranije opisala kao ekstenzivnu mrežu.

"Sinwar je s nama bio tri do četiri dana. Pitala sam ga kako ga nije sramota što je takvu stvar napravio ljudima koji su sve ove godine bili za mir", rekla je Lifshitz novinama Davar u utorak. "Nije odgovorio. Šutio je", dodala je mirovna aktivistica. The Guardian navodi da je više osoba koje je Hamas do nedavno držao u zatočeništvu reklo da je srelo Sinwara te da nisu svi taoci držani u istim uvjetima.

Yocheved Lifshitz i njezin suprug Oded (83), koji se još nalazi u rukama Hamasa, pomagali su bolesnim Palestincima u Gazi da dobiju medicinsku njegu u bolnicama u Izraelu.

Prije nego što je Lifshitz razgovarala s novinarima Davara, objavljeno je još izvještaja u kojima je stajalo da su se Sinwar i njegov brat Muhamed, visoki dužnosnik u oružanom krilu Hamasa, susreli s izraelskim i drugim taocima te da su im tada rekli da im nitko neće nauditi te da će u sklopu razmjene zarobljenika biti vraćeni u Izrael. Nećak jednog nedavno oslobođenog taoca rekao je izraelskoj TV postaji Kanal 12 da se Sinwar na hebrejskom predstavio grupi zarobljenika iz Nira Oza. "Dobar dan, ja sam Yahya Sinwar. Vi ste ovdje najzaštićeniji. Ništa vam se neće dogoditi", rekao je lider Hamasa zarobljenicima tijekom predstavljanja.

Sinwar je hebrejski naučio dok je u Izraelu služio dugotrajnu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog otmice i ubojstva dva izraelska vojnika. Izrael ga je 2011. godine zamijenio za vojnika Gilada Shalita.

image

Yocheved Lifshitz

Oren ZIV/AFP

Susreti Sinwara s osobama koje je Hamas zarobio 7. listopada sugeriraju da je on bio svjestan da je moguće da će doći do razmjene zarobljenika između organizacije koju vodi i Izraela.

Izrael drži da je Sinwar jedan od organizatora napada na Izrael koji se dogodio 7. listopada. Lifshitz, žiteljica kibuca Nir Oz, ranije je rekla da su hamasovci toga dana "raznijeli skupocjenu električnu ogradu" koja ih je trebala štititi, ali nije. "Masovno su nam upadali u kuće. Tukli su ljude. Neke su oteli. Nije im bilo bitno je li netko mlad ili star. Bilo je to jako bolno. Doveli su nas do ulaza u tunele. Kad smo ušli u tunel, tri smo kilometra hodali po mokroj zemlji. Postoji ogroman sustav tunela poput paukove mreže", rekla je Lifshitz.

Lifshitz je rekla da je u zatočeništvu dobila batina. Kada su je hamasovci pustili, aktivistica se okrenula i jednom od njih koji je imao masku na glavi pružila ruku. Novinari su je pitali zašto je to napravila. "Bili su nježni prema nama i brinuli su o našima potrebama", rekla je aktivistica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:47