SAD SPREMAN NA OBRANU

'POZIVAM SJEVERNU KOREJU DA PREKINE AGRESIVNO PONAŠANJE' Obama poslao poruku Pjongjangu

SEUL - Južnokorejsko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako "sumnja" u sposobnost Sjeverne Koreje da lansira balistički projektil s nuklearnom glavom, kao što je to dan prije tvrdio američki dužnosnik na temelju obavještajnog izvješća.

"Sjeverna Koreja izvela je tri nuklearna pokusa, ali je i dalje dvojbeno je li uspjela proizvesti nuklearnu glavu dovoljno malu i laganu da bi se mogla postaviti na projektil", rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva Kim Min-Seok.

No Sjeverna Koreja "približava se fazi" u kojoj će moći napraviti dovoljno malu glavu da je pričvrsti na projektil, dodao je glasnogovornik.

'SJEVERNA KOREJA NIJE DRŽAVA. TO JE KULT' Jeziva ispovijest bivše špijunke iz Sjeverne Koreje odgovorne za smrt 115 ljudi!

U četvrtak je član Predstavničkog doma iz Kolorada Doug Lamborn citirao izvješće Obrambene obavještajne agencije (DIA) prema kojem je Sjeverna Koreja sposobna izraditi malu nuklearnu bombu koju bi mogla postaviti na balistički projektil, ali ne bi bila "osobito" pouzdana.

Željevši ostati anoniman, visoki američki dužnosnik potom je za AFP izjavio da SAD "ne vjeruju" da Sjeverna Koreja raspolaže takvim kapacitetima.

Obama pozvao Pjongjang da prekine "agresivno ponašanje"

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak Sjevernu Koreju da prekine "agresivno ponašanje", ali i potvrdio da će se SAD braniti ako to bude potrebno.

'PROIZVODNJA JE OBUSTAVLJENA!' Sjeverna Koreja povukla radnike iz zajedničkog industrijskog postrojenja Kaesong

"Obojica smo suglasni oko toga da je došao trenutak da Sjeverna Koreja prekine agresivno ponašanje i pokuša sniziti temperaturu", rekao je Obama u zajedničkoj izjavi za novinare s glavnim tajnikom UN Banom Ki-Moonom nakon razgovora u Bijeloj kući.

"Nitko ne želi vidjeti sukob na Korejskom poluotoku, ali je važno da Sjeverna Koreja, kao i sve druge zemlje na svijetu, poštuje temeljna pravila", dodao je američki predsjednik, govoreći o gotovo svakodnevnim prijetnjama sjevernokorejskog režima, upućene prije svega SAD i Južnoj Koreji.

"Nastavit ćemo rješavati neke probleme diplomatskim putem iako ćemo, kao što sam rekao i glavnom tajniku, poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili svoje građane i poštivali svoje obveze prema saveznicima u regiji", naglasio je Obama.

Ban, "duboko zabrinut... zbog aktualnih napetosti na poluotoku", pozvao je "susjedne zemlje, među kojima i Kinu, koje bi mogle imati utjecaja na Sjevernu Koreju, da iskoriste taj utjecaj u cilju mirnog rješenja situacije".

Glavni tajnik UN, i sam južnokorejske nacionalnosti, pozdravio je i "odmjereni odgovor" američkih vlasti na izjave i mjere koje je poduzeo sjevernokorejski režim, ali i solidarnost SAD s Južnom Korejom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:40