BUKTINJA

Požar prijeti Madridu: Gori najveće smetlište guma na planetu, evakuirali tisuće ljudi

 REUTERS/Sergio Perez / REUTERS

Velik požar izbio je na odlagalištu starih automobilskih guma nedaleko od Madrida uzrokovavši opasan oblak otrovnog dima, javlja u petak dpa.

Požar na, kako navode mediji, najvećem odlagalištu guma u Europi, uzdiže se u zrak 20 metara, a oblak dima može se vidjeti s udaljenosti od nekoliko kilometara.

Stanovnicima nekoliko naselja južno od grada prvo je ečeno da ostanu u kućama i ne otvaraju vrata i prozore, jer su vlasti proglasile uzbunu zbog "jako opasnog" i "visoko kancerogenog" dima. Međutim, ubrzo su španjolske vlasti shvatile da od zatvorenih prozora neće ništa dobiti, pa su naredili evakuaciju čak 9.000 ljudi!

An helicopter prepares to throw water over a fire at a tire dump near a residential development in Sesena, south of Madrid, Spain, May 13, 2016. REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

Vatrogascima u gašenju požara, koji je izbio u četvrtak navečer, pomaže vojska, odnosno vojni kanaderi.

Na odlagalištu, koje je već proglašeno ilegalnim zbog prijetnje za okoliš, nalazi se oko pet milijuna guma težine 100.000 tona, a proteže se na površini od 20 nogometnih igrališta, po španjolskoj novinskoj agenciji Efe.

Emergency workers stand next to a fire at a tire dump near a residential development in Sesena, south of Madrid, Spain, May 13, 2016. REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:01