RUSI PIŠU

Pozadina Vulinove posjete Moskvi: Srbi namjeravaju Rusiji isporučiti najvećeg ukrajinskog izdajnika?

Aleksandar Vulin navodno razgovara s Rusima o tome da odbjeglog špijuna Andrija Naumova izruče Moskvi

Andrij Naumov, novac i smaragdi

 Mup Srbije/screenshot/

Tijekom nedavne posjete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je s tajnikom za nacionalnu sigurnost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbjegli ukrajinski obavještajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi kako bi svjedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, piše portal Nova.rs.

Tog 7. lipnja u ruke srpskih vlasti, na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Sjevernu Makedoniju, „pao“ je Andrij Naumov, odmetnuti visoki i general Službe sigurnosti Ukrajine (SBU).

S Naumovim je bio njemački državljanin Alexander Akst, koji je vozio automobil i najvjerojatnije bio „kolateralna šteta“. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca; euri i američki dolari, kao i dva smaragda.

Kako prenosi ruski medij Insajder, Naumov je namjeravao platiti veliki mito kako bi dobio garanciju za osobnu sigurnost u Srbiji, dok se u Ukrajini protiv njega vodi proces zbog veleizdaje.

Rusija je, kako navode izvori portala Nova.rs, bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamjenu za svjedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umješan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava prebaciti Naumova na teritoriju Ruske Federacije.

Da je ministar Vulin je 23. kolovoza boravio u Moskvi gdje je razgovarao s tajnikom Savjeta sigurnosti Rusije Nikolajem Patruševom, navodi i ruski Insajder i podsjeća da je Vulin već pružao usluge ruskim vlastima tako što je 2021. predao Patruševu transkripte prisluškivanih razgovora ruske opozicije u Srbiji, koji su kasnije omogućili hapšenje bivšeg šefa Otvorene Rusije Andreja Pivovarova.

“Nakon što bi poslao odbjeglog ukrajinskog bivšeg generala osumnjičenog za izdaju, ministar unutrašnjih poslova Vulin mogao bi i sam preseliti u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka imenovanje na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji”, navodi se u tekstu.

image

Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov

Handout/Afp/Profimedia/Handout/Afp/Profimedia

Tko je Naumov?

Bivši načelnik Glavne uprave unutrašnje sigurnosti SBU Andrej Naumov priveden je u Srbiji 7. lipnja 2022. S njim u automobilu je bio ukrajinski biznismen, njemački državljanin Alexander Akst osoba uključena u brojne novinarske istrage o švercu u Ukrajini. Automobil kojim su putovali zaustavljen je na graničnom prelazu dok je pokušavao prijeći granicu između Srbije i Sjeverne Makedonije. Naumov je, kako se navodi, nekoliko mjeseci živio u Nemačkoj nakon bijega iz Ukrajine, a zatim je uspio da s neprijavljenim novcem i draugljima prođe granice Europske unije i dođe u Srbiju. Sada može postati sudionik montiranog suđenja predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom u Rusiji.

Nakon bijega Naumov je izgubio generalski čin, a predsjednik Zelenski ga je degradirao 31. ožujka 2022. „zbog antiherojstva“.

Naumov je bio na čelu Glavnog odjeljenja unutrašnje sigurnosti SBU od leta 2019. do lipnja 2021. Pre toga je bio na čelu državnog poduzeća „Centar za organizaciono-tehničku i informatičku podršku za upravljanje zonom isključenja“, a po prirodi svoje djelatnosti mogao je imati pristup i prikupljati podatke koji predstavljaju državnu tajnu o sistemima sigurnosti, poput nuklearne elektrane u Černobilu. Trenutno, Državni istražni biro Ukrajine vodi krivični postupak o mogućoj Naumovoj izdaji.

U odgovoru Državnog istražnog biroa na novinarski upite navedeno je da se “sprovodi istraga o činjenici moguće izdaje državljanina Ukrajine, na funkciji šefa državnog poduzeća koje osigurava rad černobilske zone isključenja, a kasnije i na visokom položaju u Službi sigurnosti Ukrajine”, te da je Naumov prikupljao informacije o funkcioniranju sistema sigurnosti černobilske zone, kao i druge povjerljive informacije.

Insajder navodi da predstavnici ukrajinskih služba smatraju da je Andrej Naumov ruskim specijalnim službama mogao prenijeti informacije koje su kasnije ruskoj vojsci omogućile da brzo zauzme teritorij černobilske zone.

Insajder ističe da je Naumov odbio pomoć ukrajinske ambasade, ali da su za njega zainteresirani u Rusiji. Navodno bi Naumov mogao postati jedan od ključnih sudionika u procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsjednika Ukrajine.

Insajder navodi da je Naumov nakon početka rata, dok je bio "u bijegu", posjetio Austriju, gdje se sastao s biznismenom Dmitrijem Firtašem, jednim od organizatora „gasne sheme“ između Rusije i Ukrajine tijekom prva dva mandata Vladimira Putina, a čije izručenje traže SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:11