GLAVNA META: IRAN

Potvrđeno: Virus Flame djelo je tajnih službi Izraela i SAD-a

SAD i Izrael zajednički su razvili sofisticirani kompjutorski virus nazvan Flame (Plamen), kako bi prikupili obavještajne podatke o iranskom nuklearnom programu. Prema zapadnim izvorima, na koje se poziva The Washington Post , cilj je ući u iranske računalne mreže kako bi se prikupili tajni podaci koji bi koristili da se uspore iranska nastojanja da dođu do nuklearnog oružja.

Zajedničke snage

U program je uključena Agencija za nacionalnu sigurnost, CIA i izraelska vojska, a koriste se destruktivni softveri poput Stuxnet virusa, koji uzrokuju kvarove na opremi u iranskom nuklearnom programu. Plamen je otkriven u svibnju, nakon što je Iran upozorio na niz cyber napada na naftna postrojenja. Istodobno su se pojavile i sumnje da je Amerika imala ulogu u razvoju Plamena, ali i dalje nema službene potvrde da su Amerikanci zaista surađivali s Izraelom. Nitko u Americi to ne želi komentirati.

Sumnja se da je riječ o dva paralelna projekta, Plamen i Stuxnet, koji su i vrlo slični, pa je pretpostavka da ih vode isti stručnjaci.

Riječ je svakako o jednom od najsofisticiranijih kompjuterskih virusa danas, koji može povući informacije i iz najsigurnijih mreža. Može aktivirati kamere, mikrofone, uzimati podatke sa slika, pa čak i krasti podatake s mobitela koji se na zaraženo računalo spoje preko Bluetooth veze. Plamen je dolazio zamaskiran kao nadogradnja za Microsoftov softver.

CIA-in rukopis

Također se pretpostavlja da je Plamen razvijen prije pet godina kao dio tajne operacije nazvane Olimpijske igre. Ta suradnja Izraela i SAD-a imala je za cilj usporiti iranski nuklearni program. Isti cilj imao je i Stuxnet, koji je otkriven prije dvije godine.

Amerika se oslanja na dvije elitne špijunske agencije, kako bi razvila taj softver. Riječ je o Agenciji za nacionalnu sigurnost i CIA-i, koje se inače bave elektroničkim prisluškivanjem i razbijanjem kodova. Kada se prikupe podaci, stručnjaci dviju agencija ih analiziraju i sve to služi u razvijanju novih oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:21