MUČENJE U ISLAMSKOJ ŠKOLI

POTRESNO SVJEDOČANSTVO IZ NIGERIJSKE KUĆE STRAVE 'Tuku te ako se moliš, tuku te ako učiš. Izgladnjivali su nas, cijelo tijelo mi je prekriveno ranama'

 
 Reuters

Nigerijska policija spasila je prije nekoliko dana više od 300 ljudi, većinom djece, koji su bili vezani lancima i zatočeni u kući strave u gradu Kadunu na sjeveru zemlje. Glasnogovornik je kazao da je u toj zgradi bila smještena islamska škola te da je vezi s tim događajem uhićeno sedam osoba.

Žrtva nigerijske kuće strave ispričao je za BBC da je život u tok školi izgledao poput pakla.

- Tuku te ako se moliš, tuku te ako učiš, ispričao je Isa Ibrahim (29).

Gotovo 500 muškaraca i dječaka spašeno je iz zgrade u Kaduni u kojoj se službeno nalazila islamska škola te popravna ustanova. Policija je izvijestila da je islamska škola bila samo paravan jer su ondje ljude držali kao robove, a mnogi su pronađeni u lancima. Neke su žrtve mučili i seksualno zlostavljali.

BBC-jev dopisnik Ishaq Khalid, koji je posjetio tu zgradu u sjevernoj Nigeriji, izjavio je da postoji bojazan da se i u drugim islamskim školama događaju slični slučajevi.

Mnoge obitelji u većinski muslimanskoj državi ne mogu si priuštiti da pošalju djecu u školu, a djeca onih koji mogu nerijetko završe u ovakvim ili sličnim institucijama koje su slabo pravno regulirane.

Natpis na pročelju zgrade govori da se radio o Centru Ahmad bin Hambal za islamska učenja, ali su je neki također koristili za preodgoj mladića s problemima u ponašanju.

Šef policije u Kaduni Yakubu Sabo rekao je da se zbog neljudskih uvjeta koji su vladali u tom centru to mjesto ne može smatrati islamskom školom, javlja Reuters. Ustanova nije bila registrirana kao škola niti kao popravna ustanova, ali su ipak naplaćivali roditeljima školarinu.

Nigerijska vlada je obećala da će istražiti i druge institucije koje se predstavljaju kao islamske škole. Diljem djevera zemlje navodno postoje škole čiji se učenici prisiljavaju da prose na ulici.

Isa Ibrahim tvrdi da ge je obitelj poslala u tu školu prije dva tjedna, kako bi 'popravio svoje ponašanje'. Ističe da je pokušao pobjeći dan prije nego što je stigla policija.

Ispričao je da su ga vezali za stari generator te ga podvrgnuli posebno okrutnoj kazni, poznatoj kao Tarkila, gdje bi mu vezali ruke pa ga ostavili da visi sa stropa.

- Tijelo mi je puno ozljeda, gotovo svi dijelovi moga tijela imaju ranu, mučili su me čak i na spavanju, Znali su me probuditi štapom, ispričao je.

Također je ispričao da su ga izgladnjivali te mu kao hranu davali jedino rižu.

Iz centra su spašena djeca od kojih su neka imala tek 5 godina, a vjeruje se da je centar djelovao nekoliko godina. Većina učenika bili su iz sjeverne Nigerije, a dvojica iz Burkine Faso.

Spašeni učenici smješteni su u kamp u Kaduni, gdje su ponovno ujedinjeni sa svojom rodbinom.

Neki od njih su ispričali da nisu smjeli posjećivati svoju djecu u školi.

- Da smo znali da se ovakve stvari događaju, ne bismo slali našu djecu u školu. Poslali smo ih da postanu ljudi, a umjesto toga su ih zlostavljali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:16