MAJKA UBOJICA

POTRESNI DETALJI ZLOČINA 'Svoje troje djece zadavila sam pelenama kako bih im skratila muke'

A police officers stands outside a house in New Malden, south London, on April 23, 2014 after three children were found dead at the house on the previous day. A South African woman has been arrested on suspicion of murder after her three disabled children were found dead at their London home, British police and media said. The Metropolitan Police said a 42-year-old woman was in custody after the bodies of a four-year-old girl and two three-year-old boys were found. AFP PHOTO / CARL COURT
 CARL COURT/AFP/Getty Images

Na izricanju presude za trostruko ubojstvo koje je počinila Britanka Tania Clarence (43) otkriveni su potresni detalji kobnog dana kada je depresivna majka pelenom zadavila svoja dva sina, a zatim je ubila i svoju kćer te je život pokušala oduzeti i sebi.

Oko 20 minuta nakon početka ročišta održanog u petak, Tania je u suzama odvedena iz sudnice jer ni sama više nije bila u stanju slušati zastrašujuće pojedinosti o zločinu koji je počinila.

Priznala je ubojstvo iz nehaja svoje 4-godišnje kćeri Olivije te trogodišnjih sinova blizanaca Bena i Maxa u obiteljskoj kući u jednom londonskom predgrađu tijekom ovogodišnjih uskrsnih blagdana.

Beživotna tijela mališana, koji su svi patili od teškog poremećaja slabljenja mišića, pronađena su u njihovim krevetima, u koje ih je spremila Tania, a oko njih poslagala lutke i igračke. Tužiteljica Zoe Johnson tvrdi da su dječica bila polegnuta kao leševi pred sam pogreb.

'Ne možete shvatiti kako je živjeti sa spoznajom da će vam djeca umrijeti prije vas', govorila je Tania liječnicima prije počinjenja zločina.

Ben i Max rođeni su prije termina dok su Tania i njezin muž Gary ljetovali u Portugalu. Na sudu se moglo čuti da su bili u toliko lošem stanju da su supružnici poželjeli da su se odlučili za abortus, samo da su znali koliko će težak biti invaliditet.

Nekoliko dana prije ubojstva, Gary je sa svojom 8-godišnjom kćeri, koja nije invalid, otputovao na odmor u svoju rodnu Južnoafričku Republiku, piše Independent. Njegova je supruga odlučila da će usmrtiti njihovu ostalu djecu u ranim jutarnjim satima 22. travnja zbog čega je toga dana dadilji dala slobodan dan.

'Prvo je udavila dječake, iskoristila je pelenu kako je sinovi ne bi nanjušili. Ubiti Oliviju bilo je mnogo teže pa je prije no što joj je oduzela život mužu napisala pismo', kazala je tužiteljica Johnson.

Leševe je u večernjim satima otkrila dadilja Jade, koja je u društvu jednog prijatelja i pastora u kuću došla na poziv bake ubijene djece, zabrinute jer nije mogla stupiti u kontakt s Tanijom.

Taniju su pronašli u spavaćoj sobi. Prvo im je rekla da odu, a onda je kazala: 'Prekasno je. Prekasno je. Ništa ne možete učiniti kako biste im pomogli'. Dadiljin prijatelj Daniel Magagnin u tom je trenutku na ubojičinom zapešću primijetio krv pa je, prije nego je ušao u sobu Bena i Maxa, nazvao policiju.

'Otvorio je vrata dječje sobe i uočio mrtva tijela dvojice blizanaca. Prizor je bio toliko šokantan da Magagnin nije mogao doći sebi i, unatoč instrukcijama policije na telefonu, nije bio u stanju potražiti Oliviju', ispričala je tužiteljica Johnson.

U međuvremenu, Tania je dadilji predala pismo. 'Tako mi je žao što sam ovo morala učiniti, ali nisam više mogla dalje. Također, nisam mogla djecu ostaviti s Garyjem, to bi za njega bilo previše. Bila si tako divna osoba u našim životima proteklih nekoliko godina. Da nije bilo tebe, vjerojatno bih ovo učinila mnogo prije', stoji u pismu.

Kada je na mjesto događaja stigla policija, Magagnina je uhvatila histerija. Samo je bez riječi prstom pokazao policajki prema leševima dječaka.

'Svaki je ležao u svom krevetu, na leđima, oči su im bile otvorene, usta su im bila ovorena. Oko glava su im bili autići i igračke', navela je tužiteljica dodajući kako su oba dječaka bila u pozi kao na kakvom odru.

Oliviju je ubrzo pronašao jedan od policajaca. I ona je bila u krevetu, a oko nje su također bile igračke. Tania je čitavo vrijeme govorila: 'Žao mi je. Žao mi je. Ubila sam ih.'

Tijekom suđenja moglo se čuti da su naznake mogućeg tragičnog kraja bile prisutne nekoliko godina prije ubojstva. Tania je još 2012. psihologu rekla da se teško nosi s vlastitim životom te da ne bi htjela da joj djeca dugo žive u patnji. 'Da su u Južnoafričkoj Republici, otišli bi na vrh planine i umrli', navodno je tada rekla.

U više se navrata prepirala s liječnicima oko načina tretmana svoje djece zalažući se za palijativnu skrb, dok su doktori inzistirali na nekim invazivnim metodama. 'Ja i Gary volimo svoju djecu, ali ne na način na koji biste vi to htjeli', svojedobno je odbrusila jednom fizioterapeutu.

Zbog svega toga, obitelji je 2012. godine dodijeljena socijalna radnica, no riječ je o osobi koja je u to vrijeme imala tek pola godine radnog iskustva.

'Iako su Tania i Gary Clarence bili uvjereni da je za njihovu djecu palijativna skrb jedino primjerena, djeca još nisu došla u fazu kada je tome bilo tako. Razumno mišljenje Tanije Clarence prema kojemu nije htjela produživati živote vlastite djece pretvorilo se u nerazumnu odluku da ubije vlastitu djecu invalide. Tu je odluku donijela puno prije njezina izvršenja', rekla je još tužiteljica Johnson.

Odvjetnik majke ubojice Jim Sturman inzistira da Tania svojoj djeci ne bi učinila ništa nažao da i sama nije patila od psihološkog poremećaja, a u prilog joj, kaže, ide i činjenica da čitavo vrijeme ima punu podršku svog supruga Garyja.

Ročište je u petak prekinuto, a koliko će godina iza rešetaka ili u mentalnoj instituciji provesti Tania Clarence, trebalo bi biti poznato u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:05