ZATVOREN BEZ OPTUŽNICE

Potresna pisma zatočenog Britanca (41) iz Guantanama: Oni uništavaju ljude. Imam sve boleštine... Draga, budi mi jaka!

Londonski The Independent objavio je odlomke iz pisama koje je zadnji britanski zatočenik vojnog zatvora u Guantanamu Šaker Amer pisao svojoj supruzi i koja svjedoče o mučenjima i nepravdama koje je pretrpio kao američki ratni zatočenik kojemu se i 10 godina nakon uhićenja u Afganistanu nikada nije sudilo.

Amer (43), Saudijac je rođenjem, a dobio je stalnu dozvolu boravka u Britaniji nakon što je 1996. oženio britansku državljanku i živio u južnome dijelu Londona.

Prodali ga lokalci

U Afganistan je otišao u srpnju 2001. kao, kako tvrdi, zaposlenik jedne islamske humanitarne organizacije. Nakon što se dogodila invazija na Afganistan, savezničke snage uhitile su ga u prosincu 2001. Navodno su im ga za 5000 dolara prodali stanovnici jednog afganistanskog sela.

Kako piše The Independent, on tvrdi da je bio angažiran na gradnji lokalne škole, dok savezničke snage tvrde da se s talibanima borio protiv njih. Nakon što je bio zatočen u Kandaharu i Bagramu, u veljači 2002. prebačen je u zloglasni Guantanamo. Cijelo to vrijeme, kaže, bio je mučen i zlostavljan, nekoliko puta i u nazočnosti agenata britanske službe MI6, a danas je jedini britanski stanovnik ili državljanin koji je još zatočen tamo.

“Nećeš vjerovati, ali dok ti pišem boli me ruka i leđa. Ostario sam. Napunio sam 41 godinu, ali fizički se osjećam kao da imam 50. Muči me artritis, bubrezi. Imam problema sa sluhom i vidom, kosa mi je počela otpadati. Osjećam bol i u prsima”, pisao je Amer svojoj supruzi u pismu od 19. kolovoza 2002.

Zabrinutost za zdravlje

Njegovi odvjetnici zabrinuti su za njegovo mentalno i fizičko zdravlje koje je narušeno čestim i dugotrajnim zatočeništvima u samici. Amer, koji ima četvoro djece, a najmlađeg sina još nije vidio, izgubio je 40 posto svoje tjelesne težine i zatočeništvo je na njemu ostavilo duboke rane, kako one fizičke, tako i one možda još dublje, mentalne.

“Molim vas, mučite me na one stare načine. Ovdje psihički i fizički uništavaju ljude, a da pri tome ne ostavljaju vidljive tragove na njima”, prenosi The Independent očajnički apel Amera njegovim zarobljivačima.

Orwellova ‘1984’

“Ljubavi, da, izgubio sam puno kilograma, da, imam sve boleštine i ne vidim dobro, da, bole me kosti i posijedio sam, ali....moje srce je još uvijek mlado, a moj um jači nego ikada”, napisao je Amer u pismu od 9. kolovoza 2008.

Cori Crider, jedan od njegovih odvjetnika koji ga je prošli tjedan posjetio u Guantanamu, razgovarao je s novinarima The Independenta i rekao kako je sve zabrinutiji za svog klijenta.

“Šaker je smršavio na nekih 68 kilograma, na licu mu se može vidjeti sva patnja koju je pretrpio i iako mu je duh još uvijek živ čini mi se da su vlasti odlučne da ga potpuno slome”, tvrdi odvjetnik. Clive Stafford Smith, drugi branitelj zatočenog Britanca, ispričao je kako je Amer čitao knjigu “1984” Georgea Orwella kada ga je posjetio prošle godine.

“Moraš pročitati ovu knjigu kako bi razumio što se događa ovdje u Guantanamu ”, objasnio je tada odvjetniku Amer odabir svoje literature.

“Ti si duša mog života i ono najbolje u mom srcu. Znaš li koliko si važna za mene? Ako se slomiš i ja ću se slomiti, ako postaneš slaba i ja ću postati slab. Trebam te jaku”, napisao je Amer svojoj supruzi u pismu datiranom na 9. ožujak 2005.

Bez optužnice

Inače, Šaker Amer jedini je zatočenik Guantanama koji tvrdi da je bio mučen u nazočnosti britanskih obavještajaca i to se, kaže, događalo u Afganistanu. Također je rekao da su ga u razdoblju od 2002. do 2005. u Guantanamu tri puta ispitivali britanski agenti, što se događalo u vrijeme kada je mučenje bilo uobičajenom metodom ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

Vlasti u Londonu, međutim, negiraju svaku umiješanost u mučenje Amera, i ponavljaju kako su više puta prosvjedovale kod američkih vlasti zbog slučaja svojeg stanovnika, ali bez uspjeha. Navodno je sa slučajem Amera koji je dakle proveo više od deset godina u zatvorima, a da protiv njega nije podignuta optužnica, upoznata i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28