TEŽAK ZLOČIN

POTRESNA ISPOVIJEST OCA KOJEMU SU U NARUČJU UMRLI BLIZANCI NAKON NAPADA BOJNIM OTROVOM: Pokušao sam, ali nikoga nisam mogao spasiti, sada su svi mrtvi

Žrtve napada keimsjkim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib
 Ammar Abdullah / Sophie McNeill Twitter / Reuters

U zračnom napadu kojim je u utorak napadnut sirijski grad Kan Šejkun, koji je uporište pobunjenika i džihadista Fatah al-Šama, poginulo je više od 70, a ranjeno je najmanje 160. Žrtve su domah nakon napada pokazivale simptome koji ukazuju na to da je napad izvršen kemijskim oružjem, najvjerojatnije sarinom, što je potvrdila i obdukcija koja je nad tijelima preminulih provedena u Turskoj.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava u napadu je poginulo i 30 djece, a o patnji žrtava svjedoče i jezive fotografije snimljene na mjestu napada netom nakon što su eksplodirale rakete s bojnim otrovom.

Posebno je potresna priča o ocu koji je u rukama držao svoje blizance Ayu i Ahmeda, stare tek devet mjeseci, a koji su preminuli od posljedica kemijskog oružja. NBC piše kako je Abdel Hameed al-Youssef nježno njihao beživotna tijela svoje djece i mrmljao "recite zbogom, recite zbogom".

Osim djece, Abdel Hameed je u napadu izgubio svoju ženu i druge rođake, a fotografiju njega kako sjedi i ljulja blizance, očiju crvenih od plača, snimila je rođakinja Alaa.

- U trenutku napada bio sam odmah pokraj njih i s majkom sam ih odnio van iz kuće. Na početku su bili svjesni, ali deset minuta kasnije osjećao se neugodan miris - rekao je Abdel Hameed za Associated Press.

Bilo je očito da su blizanci i njegova žena, Dalal Ahmed, bolesni te ih je Abdel Hameed odveo do pripadnika hitnih službi. Vjerujući da će sve biti u redu, otišao je potražiti ostatak svoje obitelji. Ubrzo je našao tijela svoja dva brata, dva nećaka i nećakinje, ali i susjeda i prijatelja.

- Nikoga nisam mogao spasiti, sada su svi mrtvi - rekao je Abdel Hameed koji je tek kasnije saznao da su u neljudskom napadu poginuli i njegova žena i djeca.

- Abdel Hameed je u vrlo lošem stanju. Liječe ga zbog posljedica napada, ali smrt njegovih bližnjih ga je potpuno slomio - kazala je njegova rođakinja Alaa za AP.

Za ovaj stravičan napad kemijskim oružjem, drugi najgori od početka rata u Siriji, države Europske unije i SAD otvoreno su optužile režim Bašara al-Asada, kojem ovo ne bi bilo prvi puta da bojim otrovom napada vlastito stanovništvo. Štoviše, od početka rata u Siriji kemijsko oružje korišteno je u više od sto navrata, a u najvećem obliku 21. kolovoza 2013. godine kad su na području Goute položaje pobunjenika protiv Asadova režima pogodile dvije rakete koje su nosile bojnu glavu s otrovnim plinom sarinom. Ne zna se koliko je točno osoba poginulo u tom napadu, ali brojke variraju između minimalno 281 i maksimalno 1729 osoba.

Vlasti iz Damaska zanijekale su odgovornost za napad u Kan Šejkunu riječima da "nikad nisu i nikad neće koristiti kemijsko oružje".

Napad je izazvao opću konsternaciju zapadnog svijeta, a čak je i američki predsjednik Donald Trump, ranije nesklon dodatnom sukobljavanju s režimom, rekao da su slike žrtava promijenile njegovu sliku o Asadu. S druge strane, Rusi su grčevito stali u obranu svojeg saveznika tvrdeći da su borbeni zrakoplovi sirijskog režima zapravo pogodili pobunjeničku tvornicu bojnog otrova, zbog čega je došlo do katastrofe.

To je malo vjerojatno s obzirom na činjenicu da za ovakav napad treba nekoliko stotina kilograma sarina, što je količina koju pobunjenici ili džihadisti nikako nisu mogli nabaviti ili napraviti, pisao je Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 04:03