RAZORNA MOĆ PRIRODE

Potres u Čileu pomaknuo Zemljinu os i skratio dan!

Srednje jaki potresi pogodili su Japan, Argentinu, Kirgistan i Filipine dok je u Čileu bilo nekoliko slabijih podrhtavanja
*** COPENHAGEN ENVIRONMENT PHOTO PACKAGE ***This NASA handout image received 31 July 2007 shows the spectacular blue marble, the most detailed true-color image of the entire Earth to date. Using a collection of satellite-based observations, scientists and visualizers stitched together months of observations of the land surface, oceans, sea ice, and clouds into a seamless, true-color mosaic of every square kilometer (.386 square mile) of our planet. Much of the information contained in this image came from a single remote-sensing device-NASAs Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, or MODIS, Flying over 700 km above the Earth onboard the Terra satellite in 2002.
 AFP

TOKIO, BIŠKEK, MANILA, CONCEPCION - Srednje jaki potresi pogodili su danas Japan, Argentinu, Kirgistan i Filipine dok je u Čileu, u kojem se prošlu subotu dogodio jedan od najjačih potresa u ovom stoljeću , bilo nekoliko slabijih naknadnih podrhtavanja.

Potres magnitude 5,1 po Richteru koji se dogodio u Japanu imao je epicentar u podmorju južno od otoka Okinawe, a dogodio se oko 17 sati po lokalnom vremenu.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Sve o potresu u Čileu koji je uzbunio cijeli Pacifik

SPECIJAL JUTARNJEG: Katastrofalan potres u Čileu VIDEO, INFOGRAFIKA - Pogledajte kako se tsunami širio nakon potresa, FOTOGALERIJA - Jedan od najjačih potresa ikad zabilježenih, GLOSARIJ - Što znače riječi potres, epicentar...

Nekoliko sati prije, što je po lokalnom kirgistanskom vremenu bilo u 7.55 ujutro, potres magnitude 5,0 po Richteru dogodio se oko 75 kilometara od glavnoga kirgistanskog grada Biškeka, a osjetio se i u susjednom Kazahstanu. Zgrade su se, izvijestili su novinari s terena, tresle u središtu Biškeka, a lokalni dužnosnici iz sjeverne regije gdje je bio epicentar izjavili su da nema većih oštećenja na zgradama.

Potres koji je pogodio sjeverni dio Filipina bio je nešto jači: državni seizmolozi izvijestili su o magnitudi od 6,1 po Richteru.

No, u tom nizu podrhtavanja diljem svijeta srećom nisu prijavljene ljudske žrtve niti veća materijalna šteta. Čile, pak, i dalje zbraja žrtve u, kako je istaknula predsjednica Michelle Bachelet, “najvećoj katastrofi koja je zadesila tu zemlju”. Prema posljednjim informacijama, poginule su 723 osoba, s tim da je i dalje mnogo onih koji se vode kao nestali.

Materijalna je šteta pak katastrofalna: milijunima domovi su oštećeni, tisuće ljudi postale su beskućnici, a infrastruktura je razorena. Mnoge starije zgrade su razrušene, a među njima i kulturna baština. U pogođenim gradovima policija i dalje ne uspijeva obuzdati pljačkaše koji prazne trgovine, ali i banke, a prijavljeno je da su mnogi kriminalci pobjegli iz zatvora. Bachelet je zbog kaosa objavila izvanredno stanje.

Znanstvenici su, pak, izračunali da je potres u Čileu skratio dan za 1,26 mikrosekundi. Radi se o preliminarnim izračunima ako je točno da se pomakla zemljina os. Potres koji je izazvao tsunami u jugoistočnoj Aziji 2004. skratio je, primjerice, dan za 6,8 mikrosekundi.

No, iako su svjetski mediji požurili izvijestiti o potresima, imajući na umu katastrofe koje su se dogodile na Haitiju u siječnju te sada u Čileu, stručnjaci ističu da se potresi događaju svaki dan. Potresa magnitude od 5,0 do 5,9 godišnje se zabilježi od 800 do 1000. U Hrvatskoj i okolnim područjima takvih potresa godišnje bude jedan do dva. No godišnje se dogodi i jedan potres jači od 8 stupnjeva po Richteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 02:49