VELIKA BIDENOVA POBJEDA

Potpisao paket od čak 1,9 bilijuna dolara: SAD će opet biti lokomotiva globalnog rasta

Američki rast pogurat će i glavne trgovinske partnere - primarno Meksiko i Kanadu, a zatim i EU te Kinu
Joe Biden
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden danas je potpisao zakon koji je njegova velika politička pobjeda. Zastupnički dom Kongresa SAD-a u srijedu je potvrdio paket fiskalnih poticaja u iznosu od 1,9 bilijuna dolara (1900 tisuća milijardi). Demokrati su radili na tome da se mjera usvoji prije nego što 14. ožujka isteknu postojeći poticaji za nezaposlene.

Zakon je prvo prihvaćen u Zastupničkom domu Kongresa pa je otišao u Senat gdje su, očekivano, izbili problemi jer je ondje situacija izjednačena (svaka strana ima 50 senatora). Kako bi se osiguralo da zakon bude prihvaćen, demokrati su odustali od minimalne plaće od 15 dolara po satu, ali su zato dobili produljenje pomoći nezaposlenima do rujna.

Budući da je u zakonu bilo izmjena, morao je biti vraćen u Zastupnički dom gdje je po brzinskom postupku prihvaćen. Riječ je o izuzetno velikoj pomoći američkoj privredi i stanovništvu, ali Bidenov potpis na zakon imat će i pozitivne globalne učinke.

Potrošači trebaju trošiti

"Malo stvari može poboljšati raspoloženje na tržištu više od podignute procjene ekonomskog oporavka nakon covida", mudro je zaključio jedan broker. A svjetska bi privreda trebala u ovoj godini porasti 5,6 posto te u sljedećoj četiri posto, objavio je OECD u preliminarnim prognozama prije tri dana.

Dosad su za ovu godinu predviđali rast od 4,2 posto. Na promjenu su utjecala dva čimbenika: ubrzavanje cijepljenja, iako neravnomjerno, te financijski poticaj u SAD-u koji bi trebao podići lokalni gospodarski rast u ovoj godini na 6,5 posto, što je najviša stopa od 1984. godine. Gregory Daco, glavni ekonomist za SAD u Oxford Economicsu, smatra da je riječ o slučaju bez presedana i očekuje da će ovaj poticaj dodati 3 posto rastu američke ekonomije ove godine te između tri i tri i pol milijuna radnih mjesta.

Taj će proces izazvati prelijevanje pozitivnog zamaha jer će potaknuti potražnju glavnih američkih trgovinskih partnera - primarno Meksika i Kanade, a zatim EU i Kine.

Republikanci protiv

To će imati pozitivan utjecaj na globalni ekonomski rast. Na geoekonomskoj razini riječ je o izuzetno važnoj činjenici. Prošle je godine Kina, koja je bila jedna od rijetkih zemalja s rastom, i to od 2,3 posto, vodila globalni oporavak. Podaci koje je objavio OECD sugeriraju da će doći do promjene vodstva te da će SAD opet biti lokomotiva rasta. U drugom dijelu godine očekuje se i doprinos EU kad će se početi trošiti sredstva iz Fonda za oporavak.

Laurence Boone, glavna ekonomistica OECD-a, izjavila je da je cijepljenje i dalje ključ. Jer, ako ne dođe do otvaranja zemalja, tada će novac koji dolazi u ruke potrošača završiti na štednim računima ili na financijskom tržištu, a ne u potrošnji. To bi moglo potkopati navedeni plan OECD-a. I američke vlade. I to je jedan od ozbiljnih problema ako dovoljno brzo ne dođe do otvaranja zemalja i jačanja uslužnog sektora. Posljednje istraživanje University of Michigan pokazuje da je povjerenje potrošača i dalje ispod pretpandemijskih razina.

Drugi je ozbiljan problem vjerojatna neujednačenost globalnog oporavka budući da bi se tržišta u nastajanju mogla naći pod pritiskom jačeg dolara, a siromašne zemlje pod pritiskom rasta težine i vrijednosti duga. I ovaj zakon, koji podržava većina američkog biračkog tijela, nije mogao proći bez stranačkog prepucavanja. "Ovo je povijesni dan. To je početak kraja velike covid-depresije", rekla je demokratska zastupnica Jan Schakowsky.

"To je pogrešan plan u pogrešno vrijeme iz mnogo pogrešnih razloga", rekao je republikanac Jason Smith. "Puno se govori da je ovaj paket prevelik i preskup, no ako je nekad bilo vrijeme za velike stvari, to je sada“, izjavio je demokrat Richard Neal.

Niti jedan republikanski zastupnik nije glasao za ovaj zakon. I to predstavlja politički problem za demokrate jer se u javnosti ostavlja dojam da je riječ o stranačkom, a ne pitanju od nacionalnog interesa. Osobito u situaciji kada administracija kreće u novi zakonodavni ciklus u kojem će posebno mjesto imati paket za financiranje prometne infrastrukture. Demokrati tvrde da traže podršku republikanaca, što će biti teško.

Potpuni nered

The Wall Street Journal, konzervativni dnevni list, u uredničkom komentaru navodi: "Unatoč zavidnoj snazi manjine, republikanci su podijeljeni i u totalnom neredu. Ostali su jedinstveni na glasanju o covidu, ali nisu imali dosljednu strategiju ili poruku.

Usredotočeni su na kulturni rat dok demokrati pokreću zakone s golemim ekonomskim posljedicama". Problem je što je za pretvaranje nereda, kaosa, u red, kozmos, potrebna neka Božja ruka. Koju kod republikanaca ne vidimo. I zato bi njihovo djelovanje moglo biti destruktivno. A to je izuzetno velika ugroza za američki i globalni oporavak.

Zato su financijska tržišta sretna. Porasle su američke, azijske i europske burze jer se nadaju novom priljevu ulaganja. Pa je došlo do porasta vrijednosti cikličkih dionica, iz financijskog, energetskog i industrijskog sektora koji bi se trebali brže oporaviti. Tehnološke, koje su održavale tržišta na životu tijekom druge polovice prošle godine, sada bilježe korekciju.

A došlo je i do blagog, ali ipak pada prinosa na američke državne obveznice. Smanjila su se i strahovanja od jačanja inflacije jer je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u siječnju, što je u skladu s očekivanjima analitičara. "Trgovanje na temelju reflacije se vratilo.

Vidimo da dionice i obveznice zajedno rastu, dok je dolar blago oslabio, što ukazuje na poboljšanje raspoloženja na tržištima", kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

400 milijardi dolara ide na ruke kućanstvima, stanovnici dobivaju čekove na 1400 dolara

Za javnost je posebno važno da je u paketu predviđeno 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći. Čekove s potpisom predsjednika Joea Bidena dobit će pojedinci koji zarađuju manje od 80.000 dolara godišnje, samohrani roditelji koji zarađuju manje od 120.000 dolara i parovi u kućanstvima koja ne zarađuju više od 160.000 dolara.

Proširit će se olakšice za djecu, a za programe cijepljenja namijenjeno je 14 milijardi dolara. Osnovne i srednje škole dobit će 130 milijardi dolara kako bi mogle osigurati obrazovanje za sve. A 45 milijardi ide za pomoć u plaćanju najamnina, režija i hipoteka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:42