SUMMIT U TIJEKU

Postignut je dogovor: Ovo su osobe koje će doći na ključne pozicije u EU!

Nakon dogovora čelnika EU institucija Von der Leyen će trebati osigurati i većinu glasova u Europskom Parlamentu

Kaja Kallas, Ursula von der Leyen i Antonio Costa

 Ludovic Marin/Afp

Lideri zemalja članica Europske unije dogovorili su se u četvrtak kasno navečer o izboru čelnika četiri ključne institucije Europske unije.

Ursula von der Leyn je od lidera nominirala na još jedan petogodišnji mandat na čelu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa je izabran za predsjednika Europskog vijeća gdje će naslijediti Charlesa Michela, a estonska premijerka Kaja Kallas će biti visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost gdje će naslijediti Josepa Borrella.

Nakon dogovora čelnika EU institucija Von der Leyen će trebati osigurati i većinu glasova u Europskom Parlamentu.

Glasanje za to se očekuje već 18 srpnja. Nakon toga će slijediti i nominacija povjerenika iz svake članice EU, njihovo saslušanje u Europskom Parlamentu i potvrda cijelog kolegija Europske komisije.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je da tri stranke koje su se dogovorile o paketu vodećih pozicija u EU institucijama, a to su EPP, Socijalisti i Liberali, imaju više nego dovoljno glasova u Europskom parlamentu da bi potvrdili Von der Leyen. Plenković smatra da i u slučaju da netko iz redova ovih triju stranaka ne glasa za Von der Leyen postoje rezervni glasovi. Premijer, koji je prije pet godina bio pregovarač u ime EPP-a kada se odlučivalo o ključnim funkcijama, rekao je da je ovog puta dogovor bio brži i lakši neko tada.

- Europski parlament ne mora glasati za predsjednika Europskog vijeća jer je to nadležnost lidera zemalja članica tako da je izbor bivšeg premijera Portugala Antonia Coste konačna odluka Europskog Vijeća. Zanimljiva je uloga buduće šefice Europske diplomatske službe, odnosno Visoke Predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Kaje Kallas. Ona će biti i Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost te odgovarati državama članicama i voditi Vijeće vanjskih poslova EU, ali će istovremeno biti i potpredsjednica Europske komisije. Zbog toga će Kallas morati najesen proći i saslušanje u vanjsko političkom odboru Europskog parlamenta i biti potvrđena kao jedna od članica Europske komisije.

Tijekom glasanja talijanska premijerka Giorgia Meloni, koja dolazi iz redova Europskih konzervativaca i Reformista, bila je suzdržava pri glasanju o Ursuli von der Leyen te je glasala protiv izbora Coste i Kallas. Protiv izbora Von der Leyen bio je mađarski premijer Viktor Orban.Andrej Plenković je rekao da su takvi stavovi političke poruke kao izraz nezadovoljstva što konzervativci nisu bili dio pregovora.

Predsjednik hrvatske vlade je ponovio da je izbor Antonia Coste na čelu Europskog vijeća na mandat od dvije i pol godine nakon čega će se ponovno razgovarati o toj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 19:37