NOVI VAL U POLITICI

POSTAO SLAVAN PJEVAJUĆI ŠTULIĆA I PARNI VALJAK NA POLJSKOM Nezavisni kandidat iznenađenje izbora u Poljskoj

Pawel Kukiz, kao nezavisni kandidat, apsolutno je iznenađenje i čvrsto drži treće mjesto
 AFP

U Poljskoj se sutra održavaju predsjednički izbori na kojima se natječe čak 11 kandidata. No, ozbiljna su samo dvojica: sadašnji predsjednik Bronislaw Komorowski iz Građanske platforme te radikalni desničar Andrzej Duda iz Stranke zakona i pravde, koji vjerojatno idu u drugi krug. Prema posljednjim istraživanjima, Komorowski dobiva oko 40 posto, a Duda više od 25 posto.

No, najveće je iznenađenje to što se na treću poziciju s impozantnih devet posto podrške probio 54-godišnji poljski rocker Pawel Kukiz, jedini neovisni kandidat na predsjedničkim izborima.

Umorni birači

Kukiz je jedna od legendi poljskog rocka, a proslavio se s grupom Jugoton koja je na poljskom jeziku obradila najveće hitove jugoslavenskog novog vala, s kojima nije poharao samo poljske, nego čak i europske top-liste. Njegov je program jednostavan - protiv političara i nemorala u politici, iako ne podržava pravo homoseksualaca na usvajanje djece i protivi se pobačaju. Njegovi glasači su mlađi Poljaci i oni srednje generacije koji su umorni od nadmudrivanja političara.

Kukiz se na poljskoj rock sceni pojavio još u komunizmu, a najveći je uzlet imao 80-ih tijekom radničkih nemira i sindikata Solidarnost.

Kultni status

Upravo tada se i na poljsko tržište probija tadašnji novi val s ovih prostora, a gotovo kultni status i značajni društveni utjecaj imali su gostovanje Električnog orgazma 1981. godine, kada je nastao i album “Warszawa 1981.”, zatim pjesma Johnnyja Štulića “Poljska u mom srcu” koja se puštala na ilegalnim radiopostajama u toj zemlji u vrijeme vojnog puča generala Jaruzelskog, a pamte se i koncerti koje je u znak podrške Solidarnosti organizirao frontman slovenskog punka Igor Vidmar.

Pawel Kukiz je već nakon raspada Jugoslavije osnovao grupu Jugoton i zahvaljujući glazbenoj kući Zic Zac objavio ploču s 12 velikih hitova novog vala. Među njima su “Maljčike” i “Retko te viđam sa devojkama” od Idola, “Crno-bijeli svijet” Prljavog kazališta i “Djevojke u ljetnim haljinama” grupe Haustor, ali i hitovi Parnog valjka, Aerodroma, Električnog orgazma i Bajage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:39