NESUĐENI SLOVENSKI PREMIJER NA UDARU PRAVOSUĐA

Poslovao sa sinovima: Zoran Janković pod istragom za zloporabu položaja u Mercatoru

Zorana Jankovića sumnjiči se da je na čelu Mercatora omogućio tvrtkama svojih sinova da dobiju poslove na obnovi i opremanju Mercatorovih trgovina
 Leon Vidic / Delo / CROPIX

Samo dan nakon što je Zoran Janković najavio da će se ponovno kandidirati za gradonačelnika Ljubljane, slovensko je Delo objavilo da je na ljubljanskom okružnom sudu protiv Jankovića pokrenuta sudska istraga zbog navodne zlouporabe položaja u vrijeme kada je vodio Mercator.

Kazneni postupak formalno ipak još nije počeo jer još traju žalbeni rokovi na odluku ljubljanskog suda od polovice veljače o pokretanju istrage protiv Jankovića, dvojice njegovih bivših suradnika u Mercatoru te osnivača ljubljanskog poduzeća za nekretnine BSD i zastupnika ciparske tvrtke Facim, Borisa Milevoja.

Opet gradonačelnik

Kako navodi Delo, vjerojatno ih se sumnjiči za nepravilnosti u poslovanju Mercatora s tvrtkama Jankovićevih sinova - o kojima se ranije pisalo da su dobili brojne poslove na obnovi i opremanju Mercatorovih trgovina - sklapanju poslova suprotno propisima Mercatora te gradnji šoping-centra u Nišu, pri čemu je Janković navodno dobio proviziju. Optužbe se temelje na nalazima revizije koju je 2006. u Mercatoru obavio Deloitte & Touche, a odnose se na razdoblje od 2001. do 2005., kada je Janković bio na čelu tvrtke.

Predsjednika stranke Pozitivna Slovenija inače je i porezna uprava prijavila zbog utaje poreza, zloporabe položaja, oštećivanja vjerovnika i pranja novca. Unatoč sumnjama u kaznena djela, Janković je službeno uložio kandidaturu i najavio pobjedu u prvom krugu na prijevremenim izborima u Ljubljani - koji su i raspisani nakon što je on podnio ostavku jer slovenski zakoni ne dopuštaju da parlamentarni zastupnici obavljaju i funkcije gradonačelnika.

Ne želi u parlament

Janković je i prije parlamentarnih izbora najavljivao da se ne vidi kao zastupnik, nego isključivo na izvršnoj funkciji, a u intervjuu za Dnevnik rekao je da “ako želiš biti uspješan, moraš u svom radu biti i sretan”, a sebe prije svega vidi kao operativca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:52