OBJAVILI IZVJEŠĆE

POSLJEDNJI ZAPIS SMAKNUTOG NEMCOVA 'Ovo je dokaz da je Putin poslao rusku vojsku u Ukrajinu'

 AFP / CC

Najmanje 220 ruskih vojnika ubijeno je u istočnoj Ukrajini, objavili su ruski oporbeni aktivisti u izvještaju, kojim žele dokazati da Vladimir Putin ne govori istinu kad kaže da ruski vojnici tamo ne ratuju, piše Reuters .

Izvještaj pod nazivom 'Putin. Rat.', koji je posljednji projekt jednog od najžešćih kritičara Kremlja Borisa Nemcova, kaže da je Rusija u deset mjeseci potrošila više od 53 milijarde rublja (oko 7 milijardi kuna) na financiranje sukoba u Ukrajini.

Nemcov je ubijen u centru Moskve u veljači, a njegovo istraživanje su završili njegovi sljedbenici i novinari. Izvještaj ima 65 stranica, a informacije se temelje na razgovorima s članovima obitelji poginulih vojnika.

"Rat s Ukrajinom je tajni rat, to je zao rat i protiv je ruskog naroda!, rekao je Nemcovljev pomoćnik Ilja Jašin.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je komentirati dokaze koji navodno pokazuju rusku umiješanost u sukobe u Ukrajini rekavši da nije upoznat s izvještajem, a ruski predsjednik i dalje tvrdi da su u Ukrajini samo dobrovoljci.

I Zapad upozorava da proruski separatisti u Ukrajini pripremaju nove vojne akcije. Optužuju Rusiju da gomila oružje i vojne snage na granici. No, predstavnici ruskih vlasti kažu da Rusija nije sudionik unutarnjeg ukrajinskog konflikta, već da je zainteresirana za to da Ukrajina prevlada ekonomsku i političku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 21:59