ZGROŽENI ZLOČINOM

POSLJEDICE POKOLJA U NEWTOWNU Obama vraća zakon o strožoj kontroli oružja

 REUTERS

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je svog potpredsjednika Joea Bidena zadužiti da pripremi savezni zakon kojim će postrožiti uvjete za držanje vatrenog oružja, za što se trenutačno zalaže većina Amerikanaca, zgroženih prošlotjednim ubojstvom 20 djece i šestero odraslih u školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu.

Bijela je kuća u utorak navečer najavila da će aktivno podržati zahtjev kalifornijske senatorice Dianne Feinstein da se vrati zakon o zabrani korištenja poluautomatskog oružja koji je bio na snazi od 1994., ali je istekao 2004. kad je na vlasti bio George Bush.

Prema prijedlogu demokratske senatorice, zabranjeni bi bili poluautomatski pištolji i puške te sve oružje sa spremnicima za više od deset metaka. Sada je to različito regulirano u svakoj saveznoj državi, pa u njih nekoliko i djeca smiju dolaziti u školu naoružana puškama i pištoljima. Da je taj zakon bio na snazi, bila bi zabranjena puška Bushmaster .223 koju je koristio Adam Lanza.

Vodeća lobistička grupa zagovaratelja držanja oružja, National Rifle Association (NRA), oglasila se danas porukom da su “spremni dati značajan doprinos” kako bi se osiguralo da se takvo što nikad ne ponovi. Na kakav su kompromis spremni, u NRA-i nisu objavili, no najavili su konferenciju za novinare u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:25